Boliger under bygging ved Kværnerbyen i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB

For første gang på over to år var det i januar en økning i salget av nyboliger.

Etter en temmelig lang, dyster periode i boligmarkedet, ses det nå antydning til lysning. I første omgang gjelder det nyboligsalget, men det er gjerne en indikator for boligmarkedet generelt.

Økningen var på 12 prosent mot januar 2023, ifølge tall fra Boligprodusentenes Forening.

NTB melder om saken.

– Salgstallene i januar gir håp om at vi har nådd bunnen på salg av nye boliger, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene i en uttalelse.

I en pressemelding skriver de at det er særlig småhusmarkedet rundt storbyene som har en positiv tendens i januar.

Kan ha ulike årsaker

Nettopp dette kan også tolkes som uttrykk for at mange ønsker å flytte ut av de større byene, og til områder litt utenfor.

Det kan eventuelt ha flere årsaker, som økende bompengesatser i byene, mer parkeringsproblemer og -kostnader og generelt en utvikling med utrygghet og kriminalitet i en del sentrale bystrøk.

Mange opplever det rett og slett bedre å bo utenfor byene, noe som kan gi slike regionale utslag i prisutviklingen.

Men fra boligbransjens side ses det primært som en allmenn markedsindikator, noe det er naturlig å ville melde om fra deres side.

– Paradoksalt

Også i bransjen ser man det som litt underlig at den generelle kjøpelysten i markedet nå skulle snu.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, beskriver situasjonen som paradoksal. Han forteller i en uttalelse til NTB at de registrerer nytt press på boligprisene i flere regioner, til tross for at etterspørselen er svekket grunnet de høye rentene.

Det er altså i første omgang snakk om et regionalt/lokalt fenomen. Bransjen forsøker å forkalre det slik:

– Boligprodusentenes statistikk viser en alvorlig akkumulert underdekning i markedet, og underdekningen kommer til å øke i lang tid fordi byggeaktiviteten er lav etter to år med svakt nyboligsalg. Når flere boligeiere sitter på gjerdet og færre flytter fra en brukt bolig til en nybygd bolig, hardner konkurransen mellom de som er i markedet for å kjøpe brukt bolig. Dermed kan prisene stige til tross for at renten er høy, sier Geving.

– Tøff vinter

Boligprodusentene er ikke udelt positive. Man tar de foreløpige signalene med en liten klype salt.

Hiim påpeker at nyboligsalget er på et historisk lavt nivå, til tross for økningen.

Det understrekes at det fortsatt er behov for kraftfulle tiltak fra myndighetene for å bidra til boligforsyningen fremover.

– Det blir en svært tøff vinter for bransjen, sier den administrerende direktøren.

Den svake økningen i nyboligsalget smitter ikke over på igangsettingen av nyboliger. Her er det et fall på 17 prosent mot januar 2023.

I januar kom de samlede tallene for salg av nye boliger og igangsetting i fjor. Tallene viste et sterkt fall. Salg av nye boliger gikk ned 32 prosent, og igangsetting av nye boliger var ned 40 prosent.

Boligbygging er en stor og viktig arbeidsplass over hele landet, og mange har fått føle nedgangen på kroppen i form av permitteringer og oppsigelser. Flere store aktører har gått konkurs.

Samtidig har strømmen av lovede, nye arbeidsplasser i såkalte grønne vekstbransjer uteblitt.

Les også:  

Aldri målt svakere nyboligsalg enn i første halvår

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.