Folk med mye gjeld og lite sparepenger kommer til å få det vanskelig etter torsdagens renteheving, mener økonomer.

Norges Bank satte torsdag opp styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent. Det var første gang på 20 år, skriver Dagens Næringsliv.

Samtidig varslet sentralbanksjef Ida Wolden Bache at renta skal opp til 3 prosent innen neste sommer.

Nordmenn har generelt mye gjeld i forhold til inntekt, noe som gjør husholdninger utsatt for økte renteutgifter. Og boliglånsrenta kan komme opp i 4,3 prosent, ifølge DN.

– De mest sårbare husholdningene vil gå inn i en periode med betydelig usikkerhet. Det er ingen vei utenom, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at om lag 436.000 nordmenn lever i sårbare husholdninger. Det er husholdninger med gjeld tre ganger høyere enn inntekten og mindre enn 100.000 kroner i bankinnskudd.

Macic sier aleneforeldre helt klart er mest utsatt, og at mange av dem lever på marginen. SSBs tall viser at hver femte aleneforelder er regnet som sårbar.

– De vil slite veldig når rentene øker, sier hun.

Det inntrykket bekrefter direktør for personmarked, Endre Jo Reite i BN Bank.

– Særlig blant småbarnsfamiliene, og ikke minst blant aleneforsørgere, er det mange husholdninger som ikke har særlig mye å gå på, sier han.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.