Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nordmenn ser ikke særlig lyst på egen og landets økonomi for kommende år. Det er også et uttrykk for en folkelig mistillit til Støre-regjeringens økonomiske politikk.

Nordmenn flest ser nå temmelig negativt på sin egen og nasjonens økonomi de neste tolv månedene.

Nye tall fra forbrukertillitsindeksen til Opinion viser at flere enn før tror de får dårligere råd det kommende året, ifølge NTB.

Tallene oppdateres hver måned, og tallene for november viser en tydelig endring i forhold til for en måned siden. 40 prosent tror at husholdningens økonomiske situasjon vil være litt eller mye dårligere om ett år, mot 36 prosent i oktober.

Rentehevinger skaper pessimisme

– Troen på husholdningens og landets økonomi fikk et lite oppsving på sensommeren og inn i august, før den falt markant igjen utover høsten i takt med nye rentehevinger fra Norges Bank, forteller Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion.

Han fortsetter:

– Den økte rentebyrden og måneder med prisvekst slår inn og fører til lavere kjøpekraft og sannsynlighet for sparing, sier Høidahl i pressemeldingen.

Positive prognoser gir ikke optimisme

Norges Banks prognoser for 2024 sier at renten ikke skal ytterligere opp. I tillegg er det ventet at prisveksten vil avta.

Til tross for de gode prognosene viser forbrukertillitsindeksen at en fortsatt høy rente gjør at nordmenn er pessimistiske til egen økonomi neste år.

– Fallende forbrukertillit gjennom høsten gjenspeiles også i kjøpsindeksen, som sier noe om sannsynlighet for kjøp av større forbruksvarer, bil, bolig og oppussing. Den er i oktober og november på sitt laveste i år, viser målingen, utdyper Høidahl.

En slik pessimisme er også en tilbakemelding til den sittende regjeringen. Folk har rett og slett liten tro på at statsminister Støre, finansminister Vedum og deres mannskap, med SV som støtteparti, vil klare å skape en god økonomisk utvikling fremover.

 

 

Bestill den nye boken fra Document forlag: 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.