Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB

Norsk økonomi falt med 0,4 prosent i april. Det kan være et tegn på at inflasjonen og rentehevingene begynner å få effekt.

Denne våren har det for alvor begynt å butte i økonomien også i det normalt rike oljelandet Norge. Ikke bare sank økonomien med 0,4 prosent i mail det meldes også at husholdningenes konsum falt.

Det siste er en viktig pekepinn for utviklingen.

NTB melder om saken.

– Det er nå tegn til at norsk økonomi bremser opp. Det har vært en jevn vekst i store deler av 2022, men de siste månedene har vi sett en gradvis utflating fra måned til måned, og nå har vi en nedgang i april, sier Pål Sletten, seksjonssjef for nasjonalregnskapet i Statistisk sentralbyrå (SSB).

NTB-Anders R. Christensen melder om saken.

Slik er de statistiske fakta det refereres til:

*Sesong- og prisjusterte tall fra nasjonalregnskapet-statistikken til SSB, viser at bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge i april falt 0,4 prosent fra måneden før. Samtidig er veksten i mars revidert ned fra 0,5 prosent, til 0,2 prosent.

*Nedgangen i april var bred. Husholdningenes konsum falt med 1,9 prosent. Varekonsumet har falt jevnt i lang tid og hadde en nedgang på 3,3 prosent i april. Det er uvanlig stort.

De økonomiske realiteter som i stor grad preger resten av Europa, begynner å melde seg også i Norge:

– Det kan være tegn til at inflasjonen og rentehevingene begynner å få effekt på husholdningenes disponible inntekt. Nedgangen i april kommer på områder i økonomien som påvirkes av endringer i husholdningenes kjøpekraft, sier Sletten.

Nedgang innen mat og drikke

Nedgangen i varekonsumet kom blant annet på mat og drikke, transport, møbler og husholdningsartikler.

Sletten påpeker også at påsken kom i sin helhet i april i år.

– Det innebærer litt uvanlige svingninger i den økonomiske utviklingen, sett i forhold til hva vi ser i vanlige måneder. Påskeeffekter korrigeres som del av vår sesongjusteringsrutine, men det er litt større usikkerhet rundt den underliggende veksten enn det er ellers i året, sier Sletten.

– Effekt vi har ventet på

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier til E24 at man har ventet på at økonomien skal bremse opp.

– Særlig varekonsumet går ned, og det gjør at vi ser konturene av at kombinasjonen av høyere prisvekst og høyere renter gjør folk mer forsiktige. Det er en effekt vi har ventet på. Nå ser det ut til at den lenge ventede bremsen kommer, sier til E24.

Prisveksten er et viktig element i bildet:

I forrige uke kom SSB med nyheten om at prisene i Norge i mai var 6,7 prosent høyere enn samme måned i fjor. Det var høyere enn ventet og førte til at DNB Markets økte anslaget sitt til en renteheving på 0,5 prosentpoeng fra Norges Bank torsdag i neste uke.

For nordmenn bidrar også faktorer som høye priser på strøm og drivstoff til en presset økonomi i hverdagen.  Her er det i stor grad rent politiske avgjørelser som har skapt problemene, problemer mange mener kunne og burde vært unngått.

Les også:  

Svak kronekurs og høy inflasjon gir nok et år med reallønnsnedgang for nordmenn

 

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.