Kjersti Haugland, sjeføkonom i i DNB Markets. Foto: Hanna Johre / NTB

En økning i mat- og strømprisene bidro til at prisveksten steg i oktober. Nå er tvilen borte hvorvidt det blir rentehopp i desember, mener DNB Markets.

I oktober steg prisene med 0,7 prosentpoeng til 4,0 prosent, viste tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag. Det skjer etter fire måneder på rad med fallende prisvekst.

NTB-Fredrik Moen Gabrielsen og Anders R. Christensen melder om saken.

Dermed ligger det an til nok en renteheving fra Norges Bank før jul, noe det en stund var en viss usikkerhet om.

– Tvilen om det blir rentehopp i desember er borte, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til NTB.

Synspunktet støttes av senior sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank:

– Prisveksten var høyere enn ventet, sier han.

Knudsen legger til, men tar et lite forbehold når det gjelder rentebeslutningen i desember:

– Dette er en kalddusj for oss som håper på at vi er på rentetoppen nå, og dette øker jo sannsynligheten for renteheving i desember. Men det er fortsatt en nedkjøling i norsk økonomi, og det kommer enda et inflasjonstall før neste rentebeslutning i Norges Bank, så det blir veldig spennende å følge med fremover, sier Knudsen.

Enda et rentehopp vil være en dårlig julegave til alle nordmenn med boliglån og annen gjeld, mange sliter allerede med det høye rentenivået. Derimot gir det høyere innskuddsrente for dem med penger i banken.

Typisk vil godt voksne og eldre med nedbetalt gjeld og innskudd i banken imøtese renteøkningen med en viss tilfredshet.

Fra august til september falt prisveksten med 1,5 prosentpoeng til 3,3 prosent. Det var det laveste prisvekst-nivået på to år.

Norges Bank varslet i september at de trolig ville sette opp styringsrenta i desember. Men da det kraftige fallet i prisveksten ble kjent to uker senere var mange økonomer i tvil om Norges Bank ville gjøre alvor av spådommen.

Må skje noe dramatisk

Nå må det skje noe dramatisk for at ikke Norges Bank skal sette opp styringsrenten i desember, mener Kjersti Haugland i DNB Markets:

– Vi er tilbake på Norges Banks anslag for prisveksten. Dette viser også at den kraftige nedgangen i september bare var forstyrrelser, sier hun.

Økte strømpriser bidrar til veksten

En del av årsaken til økningen nå i oktober var økte strømpriser.

– Strømprisene steg kraftig fra september til oktober i år. I fjor falt prisene i samme periode. Dette trekker tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen opp fra september til oktober i år, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB.

Fra september til oktober økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie hele 18,4 prosent.

Strømprisene er til tross for de økte prisene på et lavere nivå enn på samme tid i fjor, påpeker han.

Kraftig stigning i matvareprisene viktigste årsak

Samtidig steg prisene på matvarene med 0,7 prosent fra september til oktober. Dette er fortsatt den viktigste årsaken til den samlede prisveksten det siste året, ifølge SSB.

– Som følge av priskampanjer, falt prisene på fisk og sjømat kraftig i august og september. Bortfallet av disse priskampanjene gjorde at vi målte en betydelig prisoppgang på denne gruppen i oktober, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB.

I oktober steg prisene på fisk og sjømat med så mye som 10,4 prosent etter å ha gått ned 9,1 prosent i september. Varer som kaffe, friske grønnsaker, samt lammekjøtt etter sesongmessig tilbud var varer som økte i pris i oktober og bidro til prisveksten.

– Kjedene har tatt inn alt det tapte fra september og vel så det, og vi er tilbake på nivået Norges Bank hadde sett for seg da de la fram prognosene sine som varslet et mulig rentehopp i desember tidligere i høst, sier Kjersti Haugland.

Økte husleier

Samtidig lå prisene for husleie 4,3 prosent høyere i oktober enn på samme tid i fjor.

– Utleiere av bolig justerer husleiene sine etter konsumprisindeksen. Høy prisvekst over tid vil derfor gradvis gjenspeiles i økte husleier. I tillegg kan man se for seg at renteøkningene bidrar til økte husleier på nye leieavtaler, sier Espen Kristiansen.

KPI-JAE (også kalt underliggende inflasjon), steg i oktober med 6 prosent de siste tolv månedene, opp fra 5,7 prosent måneden før.

Norges Bank har tidligere gitt signaler om at styringsrenta trolig vil gå opp en siste gang i desember. Renta kunne bli holdt i ro dersom den underliggende prisveksten gikk ned.

SSB har tidligere anslått en prisvekst på 4 prosent i 2024.

En mager trøst for en del er det at kronekursen reagerer positivt, om enn i beskjeden grad: Etter fredagens inflasjonstall styrket den norske kronen seg med rundt fem øre mot euroen. En euro kostet fredag morgen 11,91 kroner, mens en amerikansk dollar kostet 11,17 kroner.

Les også: 

Norges Bank holder renten uendret – varsler oppgang i desember

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.