I ei pressemelding kommenterer Statistisk sentralbyrå (SSB) at svak kronekurs og fortsatt høy inflasjon trolig vil gi nordmenn nok et år med reallønnsnedgang.

«Den svake krona gjør inflasjonen mer seiglivet. Importerte varer blir dyrere, som bidrar til å holde prisveksten høy lengre», sier forsker Thomas von Brasch fra SSB. «Vi legger til grunn en årslønnsvekst på 5,3 prosent i år. Med en forventet inflasjon på 5,6 prosent innebærer det at reallønna faller litt i år også», sier Brasch. Han minner om at det knapt har vært reallønnsvekst i Norge siden 2015.

Kronesvekkelsens påvirkning på inflasjonen bidrar til at Norges Bank trolig vil sette opp styringsrenta ytterligere.

Kjerneinflasjonen, som ser på prisveksten utenom energivarer og avgiftsendringer, endte på 6,7 prosent for de siste tolv månedene, viser de ferskeste inflasjonstallene fra SSB. Det som bidrar til prisveksten er dyrere mat, dyrere flyreiser og husleie.

Ser man på matvarer aleine, var prisene 13,2 prosent høyere hvis man sammenligner med mai i fjor. Dette er den høyeste prisveksten på matvarer i Norge siden tidlig på 1980-tallet.

«Det er klart at dette er langt over forventningene», uttaler sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24. «Jeg tror det tar lang tid før Norges Bank begynner å sette ned renten igjen. Det blir en høyere topp og høyere rente over en lang periode, gitt dette inflasjonsbildet», sier Hov.

«Dette var nok en kjempebom fra Norges Bank. Tallene i dag understreker at inflasjonsdynamikken er langt sterkere enn antatt», sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til Dagens Næringsliv.

Olsen mener det nå går feil vei med prisveksten i landet, tross det siste års kraftige renteøkninger. «Det er en illevarslende dynamikk i prisene. Høy prisvekst avler høy prisvekst. Når vi først fikk et sjokk i høye strømpriser og fraktrater har det ballet på seg. Nå forventer folk at prisene skal stige og det er man villig til å akseptere. Lønningene går i tillegg opp». «Norges Bank har en større jobb å gjøre enn hva de så langt har lagt til grunn», legger han til.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.