Dagligvarer i butikk i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB

Prisene har siste år steget 4,8 prosent, men falt 0,8 prosent den siste måneden. Eksperter mener det er godt nytt for boliglånsrenten.

Den fryktede inflasjonen ser ut til å avta noe, etter tallene for august å dømme.

KPI (konsumprisindeksen) falt 0,8 prosent fra juli til august og var i august 4,8 prosent høyere enn for ett år siden. Dette fremgår av tall fra Statistisk sentralbyrå ( SSB ).

Prisveksten ble dermed noe lavere enn Norges Bank så for seg, og falt til 4,8 prosent, mens sentralbanken forventet 6,1 prosent. Det er en ikke ubetydelig forskjell, og altså i positiv retning.

NTB-Ole Henrik Tveten melder om saken.

For en ellers nokså pressen finansminister er dette en god nyhet, ikke minst på en valgdag. Det benyttes til å avgi erklæringer om egen politikk:

– Det er godt nytt for folk i Norge at prisveksten er på vei ned, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

– Hovedjobben i den økonomiske politikken er å få ned prisveksten og holde folk i jobb. Når vi får kontroll på prisveksten, vil det være til det beste for alle, ikke minst dem som nå opplever en tøffere økonomisk hverdag, sier Vedum.

Billigere strøm bidrar

Tolvmånedersveksten er 0,6 prosentpoeng lavere enn i juli. Prisutviklingen på strøm bidro betydelig til at tolvmånedersveksten faller for andre måned på rad.

– I fjor målte vi høy prisvekst på strøm fra juli til august. I år er situasjonen motsatt. Strømprisene falt i de fleste deler av landet fra juli til august. Dette en viktig grunn til at tolvmånedersveksten i KPI går ned, sier Espen Kristiansen i SSB.

Prisene på strøm inkludert nettleie falt med 10,9 prosent fra juli til august i år. Dette gjør at prisene er 26,1 prosent lavere i august 2023 sammenlignet med august 2022. Ifølge Kristiansen er en av grunnene til fallet fyllingsgraden i vannmagasinene i de sørlige prisområdene.

– Den har vært betydelig høyere gjennom 2023 sammenlignet med 2022, og da særlig i august etter mye nedbør, sier han.

Tolvmånedersveksten i KPI fra august i fjor til august i år er den laveste vi har sett siden april i fjor.

Det er ingen grunn til å juble høyt i finansdepartementet.  Til tross for nedgangen i tolvmånedersendringen fra forrige måned er prisveksten historisk sett fortsatt på et høyt nivå. Den er bare noe mindre ille enn fryktet.

Matprisene falt

Når det gjelder prisene på mat, har de steget med 9,3 prosent de siste tolv månedene – og det er frukt, grønnsaker, brød og kjøtt som er matvaregruppene som har steget mest i pris siden i fjor.

Mange handlende opplever at faktisk prisstigning på matvarer har vært til dels betydelig høyere enn som så, men dette er altså de tallene det opereres med fra SSB.

Fra juli til august falt matprisene med 0,8 prosent. Til tross for fallet fra juli til august var prisene på matvarer i august 9,3 prosent høyere enn de var for ett år siden.

– Matvareprisene er fortsatt den største bidragsyteren til at den samlede prisveksten er så høy som den er, sier Kristiansen i SSB.

Han legger til:

– Vi så en uvanlig jevn og sterk prisvekst på matvarer fra mars til juni i år, en periode av året da prisene gjerne går noe ned. En prisnedgang fra juli til august er derimot mer i tråd med det vi vanligvis ser denne måneden, sier Kristiansen.

I snitt har matprisene falt 1,1 prosent i august de siste 20 årene, ifølge E24. Fra juni til juli i år steg matprisene med 3,3 prosent.

– Rentetoppen kan være nådd

Ekspertene er samstemte om at SSB-tallene er godt nytt for sentralbanken og norske husholdninger. Nordea opplyser at inflasjonstallene er etterlengtede gode nyheter for banken og husholdningene.

– Dagens inflasjonstall gjør oss trygge på at neste ukes renteheving fra Norges Bank trolig blir den siste, heter det i en kommentar fra Nordea.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier til avisen at tallet isolert sett peker mot at rentetoppen kan stoppe på 4,25 prosent som Norges Bank har varslet.

– Dette er derfor godt nytt for boliglånsrentene til folk, sier sjeføkonom i SR-Bank Kyrre M. Knudsen.

Han sier at mandagens tall gjør at sjansene er større for at Norges Bank avventer rentehoppet til oktober – og at det kan være et godt argument for at rentetoppen allerede er nådd.

– Jeg tror imidlertid sjansen er størst for at vi får et siste rentehopp i september som blir det siste, sier Knudsen.

Les også: 

DNB-sjefen: – Klimakrisen er her nå, banken må ta ansvar

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.