Inflasjonen i USA hadde en årsvekst på 3,7 prosent i august, en økning fra 3,2 prosent i juli. Kjerneinflasjonen er likevel på vei ned.

Det var mye spenning knyttet til onsdagens inflasjonstall, da det trolig vil ha betydning for den amerikanske sentralbankens rentebeslutning som offentliggjøres neste uke.

Det er andre måned på rad at inflasjonen i USA stiger, men den såkalte kjerneinflasjonen viser nedgang. I de tolv månedene til og med august var den på 4,3 prosent, det laveste nivået siden september 2021. I juli var årsveksten her 4,7 prosent.

Inflasjonsveksten skyldes blant annet høyere bensinpriser i USA, ifølge arbeidsdepartementet.

– Indeksen for bensin var den største bidragsyteren til den månedlige prisveksten på alle varer, og står for halvparten av økningen, opplyser departementet.

Rentemøte neste uke

Energiprisene har steget med over 10 prosent på en måned, ifølge sjeføkonom Allan Sørensen i Dansk Industri.

Sjeføkonom Peter Cardillo i finansrådgivningsselskapet Spartan Capital påpeker også det store bidraget fra prisstigningen på drivstoff.

– Nøkkelpoenget er at inflasjonen viser en lavere trend, sier han.

Han mener onsdagens tall ikke endrer forventningen om at den amerikanske sentralbanken vil holde renta i ro etter møtet neste uke.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank mener også at det store bildet er at inflasjonen i USA har roet seg ganske mye fra de høye nivåene for en tid tilbake.

– Selv om inflasjonen er høyere enn målet og ble omtrent som ventet, er dette godt nytt. Inflasjonen har avtatt, og fravær av inflasjonsoverraskelser på oppsiden er positivt, sier han.

Rentetoppen nådd?

For fem måneder var inflasjonen oppe i 5 prosent. Den har falt fra 9 prosent i fjor høst til dagens nivå på 3,7 prosent.

Knudsen sier også at utviklingen i kjerneinflasjonen er enda viktigere og i tråd med forventningene i markedet.

– Jeg tror dagens tall bidrar til at USA har nådd rentetoppen allerede. De har rentemøte i neste uke, og jeg er nokså sikker på at de holder renten uendret.

 

Kjøp bøker fra Document!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.