Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Norges Bank holder styringsrenta uendret nå, men gjentar at den trolig skal opp i desember. Men det er tegn som tyder på at vi allerede er på toppen.

Mange norske låntakere puster lettet ut i det det blir klart at renten ikke økes ytterligere.

Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten på 4,25 prosent frem til årets siste rentemøte i desember.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache understreker imidlertid at renten trolig skal opp en siste gang før rentetoppen er nådd.

NTB-Steinar Schjetne melder om saken.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten trolig settes opp i desember. Frem mot møtet i desember vil komiteen få mer informasjon om prisutsiktene. Dersom vi blir sikrere på at den underliggende prisveksten er på vei ned, kan renten bli holdt i ro, sier Bache.

Om det blir nødvendig å heve renten videre, vil avhenge av den økonomiske utviklingen, understreker sentralbanksjefen.

Siden rentebeslutningen i september har prisveksten falt mer enn ventet, og den økonomiske aktiviteten har vært noe lavere enn anslått.

Men dette er ikke entydig. Den siste og relativt kraftige svekkelsen i kronekursen kan imidlertid bidra til å holde inflasjonen oppe og dermed trekke i motsatt retning.

– Pengepolitikken virker nå innstrammende på økonomien, og rentene er trolig nær det nivået som skal til for å få bukt med prisveksten. Det gjør at vi kan bruke noe mer tid på å vurdere behovet for ytterligere renteøkninger, sa Bache på pressekonferansen om rentebeslutningen.

Mindre sannsynlig med økning

Flere analytikere  tolker sentralbanksjefens uttalelser torsdag dit hen at det er like sannsynlig at renten blir holdt i ro i desember som at den blir satt opp.

– Mens det var få overraskelser i Norges Banks vurderinger av utviklingen siden september, har Norges Bank tydeligvis kommet på nye tanker rundt føringene for desembermøtet etter fallet i kjerneinflasjonen, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i sin analyse.

Han er blant dem som mener sentralbanken har begynt å tvile litt mer på om det er nødvendig med nok en renteøkning.

Tror toppen er nådd

Nordea Markets mener det er muligheter for at inflasjonen vil være lavere enn ventet og at det betyr lavere risiko for nok en renteøkning.

– Vi tror inflasjonen vil overraske på nedsiden i de kommende månedene, slik at Norges Bank ikke hver renten, men marginene er små: 50–50 for heving eller ikke. En svakere krone gjør situasjonen mer usikker, sier seniorstrateg Dane Cekov i Nordea.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank ventet at Bache ville erklære rentetoppen for nådd – i tråd med hans egen oppfatning av situasjonen.

– Slik Norges Bank kommuniserer. legger de opp til at det er omtrent 50-50 prosents sjanse for renteheving i desember, men jeg tror vi er på toppen nå. Kronekursen og de neste to inflasjonstallene er X-faktoren her, skriver han.

Høy rente en god stund fremover

Styringsrenten er satt opp hele 13 ganger siden klatringen fra det historiske nullnivået startet for drøyt to år siden, og ligger nå på 4,25 prosent. Rentebanen antyder en rentetopp på 4,5 prosent før året er omme.

Det vil innebære en gjengs boliglånsrente på rundt 6 prosent, vesentlig mer enn nivået på det tidspunktet mange nordmenn inn gikk avtaler om boliglån. Mange sitter med høye lån som ble tatt opp på pluss/minus 2 prosent, dette er nå tredoblet.

Lite taler for noen brå nedgang fra dagens nivå.

– Trolig vil det være behov for å holde renten oppe en god stund framover, sier Bache. Rentebanen tilsier at «en god stund» per nå tilsvarer hele neste år.

Arbeidsmarkedet er fortsatt stramt (det er lett å få jobb), men presset i norsk økonomi avtar.

Prisveksten er klart over målet på 2 prosent. Konsumprisveksten har falt, men den underliggende inflasjonen er høy.

– Jo lenger prisveksten holder seg høy, desto mer kostbart kan det bli å få prisveksten ned igjen senere. På den annen side ønsker ikke komiteen å sette opp renten mer enn det som er nødvendig, for å få prisveksten tilbake til målet innen rimelig tid, sier sentralbanksjefen.

Signalene har i senere tid pekt i alle retninger, se sak under.

Les også: 

Økonomer forventer fortsatt svak norsk krone, og enda høyere rente

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.