Sentralbanksjef Ida Wolden Backe. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Norges Bank tror ikke det blir flere rentehopp i denne omgang. Men kuttes renten for raskt, kan prisene skyte i været, advarer sentralbanksjefen.

Torsdag kveld holdet sentralbanksjef Ida Wolden Bache sin tale til Norges Banks representantskap. Her gis det gjerne signaler om antatt renteutvikling fremover.

Det kom i så måte gode nyheter for gjeldstyngede nordmenn:

Årets tale ga ifølge NTB-Steinar Schjetne inntrykk av at renteøkningene er over for denne gang. Men at det neppe blir noen snarlig nedgang.

Sentralbanksjefen hadde bare gode ord å si om sin egen innsats:

Prisveksten er tvunget på defensiven, rentenivået trolig på sitt høyeste i denne omgang og kronekursen har styrket seg – alt hovedsakelig takket være rente- og pengepolitikken, ble det sagt i talen.

– Det handler om at vi må holde ord, vi må sørge for å bringe inflasjonen tilbake til målet, sier Ida Wolden Bache til NTB.

Ber om tålmodighet

Mange er lei av høy rente, med anstrengt personlig økonomi som resultat.

Men sentralbanksjefen advarte mot å være for raskt ute med rentekutt, bare fordi prisveksten viser tegn til å falle.

– De lønner seg å være tålmodig, sa hun og pekte på en studie Det internasjonale pengefondet av episoder med høy inflasjon siden 1970-tallet. Den viser at land som var tidig ute med å senke renta da prisveksten viste tegn til å avta, opplevde at inflasjonen skjøt fart på ny.

Pilene synes samlet å gå den retningen sentralbanken ønsker med pengepolitikken: Inflasjonen er sakte, men tilsynelatende sikkert, på vei ned, ledigheten er litt økende, men holder seg nokså lav, og presset i økonomien avtar.

Det tar imidlertid noe tid før nordmenn flest får merke særlig bedring.

– Men renteutgiftene vil jo være høye også i år, og vi må være forberedt på at arbeidsledigheten øker noe fremover, understreker Bache.

Årstalen til sentralbanksjefen holdes for medlemmene av Norges Banks representantskap og gjester fra institusjoner og virksomheter i samfunnet – blant annet stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer, forvaltningen, finanssektoren, akademia, bransjeorganisasjonene i næringslivet og større enkeltbedrifter.

Langt igjen til målet

Etter totalt 14 renteøkninger på to og et halvt og en styringsrente på 4,5 prosent, er nå lite som tilsier flere økninger.

– Går det slik vi nå tror, vil det ikke være behov for flere renteøkninger, forsikret Bache.

Riktignok er inflasjonen langt over målet på 2 prosent. Men den er på vei ned, ifølge Statistisk sentralbyrås månedlige målinger. Bache er vel så opptatt av å ivareta hensynet til høy og stabil sysselsetting, som av å sette ned renten så fort som mulig.

Men det er én faktor som nesten uansett utfall kommer til å påvirke bildet: Lønnsoppgjøret.

Det er lite som tyler på at de fagorganiserte vil vise den helt store beskjedenheten ved vårens oppgjør, det er tvert imot allerede signalisert at det kommer høye lønnskrav.

Det kan velte mye av de prognosene som lages i Norges Bank.

Håper på ansvarlighet

Norges Banks siste prognose tilsier en lønnsvekst i år på 5 prosent og en reallønnsvekst på 0,6 prosent. Det tilsier en anslått prisvekst på 4,4 prosent i år. Blir lønnsveksten høyere og/eller prisveksten lavere, kan det føre til press på renta.

– Lønnsveksten er et av de forholdene som har betydning for prisveksten, så helt isolert sett, hvis lønnsveksten skulle bli høyere enn det vi har lagt til grunn, så kan det trekke i retning av at det er behov for en strammere pengepolitikk, sier Bache.

– Vi har tillit til at partene i arbeidslivet utfører sitt samfunnsoppdrag på en ansvarlig måte, sier hun.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.