Inflasjonen var på 7 prosent i januar, 1,1 prosentpoeng mer enn forventet fra Norges Bank. Nordea vil ha høyere renter, mens FrP krever avgiftskutt og høyere strømstøtte.

Konsumprisindeksen (KPI) steg 7,0 prosent fra januar 2022 til januar 2023. KPI-JAE steg 6,4 prosent samme periode. Utviklingen i strømprisene bidro mest til å trekke tolvmånedersveksten i KPI opp fra desember. (SSB)

Økningen i matvareprisene som trådte i kraft 1. februar er ikke regnet inn i tallene for januar. Uansett har prisveksten fått bankene til å reagere:

I en pressemelding skriver Nordea at inflasjonshoppet krever at også styringsrenten heves ytterligere. De mener renten først bør nå toppen når den når 3,25 prosent.

Norges Bank holdt styringsrenten uendret på 2,75 prosent i januar. Både Sverige og Danmark har på sin side hevet styringsrenten. (NTB)

– Har ikke kontroll

Regjeringen har gjentatte ganger sagt de begynner å få kontroll på inflasjonen i Norge. Frp mener de skyhøye energiprisene motstrider påstanden.

– Regjeringen begynner å miste kontrollen over den importerte inflasjonen. Skal vi få kontroll over inflasjonen må regjeringen raskt kutte i avgifter og sørge for en langt bedre strømstøtte for både folk flest og bedriftene, sier Frps finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi.

Han mener regjeringen ikke gjør nok for å få ned prisveksten.

– Nå må vi få slutt på en politikk som gjør at folk og næringsliv stadig mister kjøpekraft samtidig som staten bare blir rikere og rikere, legger han til.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har gjentatte ganger insistert på at regjeringen begynner å få kontroll på inflasjonen og renta. (NTB)

Billigere søtsaker

Konsumprisindeksen for januar har ikke regnet inn prisene på sjokolade, men Statistisk sentralbyrå har egne tall som viser at der går prisene den andre veien.

Mens matvareprisene i Norge har økt med 11 prosent de siste seks årene, har sjokoladeprisen falt med over 17 prosent. I desember ble et nytt bunnpunkt nådd.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at prisen på spisesjokolade har gått nedover i flere år. Da sukkeravgiften ble fjernet i 2021, var fallet spesielt kraftig, men også i årene før dette gikk prisene nedover.

I fjor økte prisen på sjokolade svakt, med 0,3 prosent. Men når man legger til at den generelle prisveksten på matvarer og alkoholfri drikke var på 6,5 prosent i løpet av året, så har prisutviklingen på sjokolade vært ekstraordinær også i fjor.

Sjokoladeprisene i butikkene varierer mye i løpet av året og har en tendens til å være lave til påske og jul, når det er vanlig med godteritilbud. Desember er som regel den billigste sjokolademåneden.

SSB har månedlig sjokoladestatistikk tilbake til 2016. I denne perioden har prisen på sjokolade aldri vært lavere i noen enkeltmåned enn i desember i fjor. Prisen var da 14,7 prosent lavere enn i desember 2016. (NTB)

Mens noen får sjokk av prisstigningen, er det altså plass for en liten karamell til trøst.

Les også:

Varsler kraftig prisøkning på dagligvarer over nyttår

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.