Strømmaster i Oslo. Foto: Lise Åserud

Den generelle prisstigningen i Norge har vært på 6,5 prosent de siste tolv månedene. Strømprisene bidro mest, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fra februar til mars 2023 steg prisene 0,8 prosent. Tolvmånedersveksten i mars endte på 6,5 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

NTB melder om saken.

Det er liten tvil om hva som er hovedårsaken til den økte prisveksten: Det er først og fremst prisene på strøm som driver prisveksten.

– Det var økningen i spotprisen i de nordlige prisområdene som sørget for oppgangen i strømprisene fra februar til mars. Spotprisen i de sørlige prisområdene hadde en flat utvikling den siste måneden, sier seksjonssjef i SSB, Espen Kristiansen.

Påsken førte til et kortvarig fall i matvarepriser, blant annet som følge av den intensiverte priskrigen mellom de store kjedene som da oppsto en kort periode. Det er vanlig at matvareprisene faller noe rundt påsketider.

Fra februar til mars i år falt prisene på matvarer og alkoholfrie varer med 1,7 prosent.

Kiwi har innført prislås, mens Rema og Coop har sagt de skal ha like lave eller lavere priser enn konkurrentene sine. I tillegg har det vært en omfattende tilbudskrig i forkant av denne påsken.

Fra februar til mars falt prisene på matvarer og alkoholfrie varer med 1,7 prosent. Sjokolade er et eksempel på en av matvarene som har blitt billigere, hvor prisen er ned med 14,6 prosent.

Matvareprisene er likevel betydelig høyere sammenlignet med fjoråret. Sammenlignet med mars 2022, har prisene på denne varegruppen økt med 8,6 prosent.

– Tyder på renteheving

Det er fortsatt vekst i kjerneinflasjonen (KPI-JAE). Fra mars 2022 til mars 2023 steg den 6,2 prosent.

– Fra februar til mars i år økte særlig prisene på klær og skotøy, hvitevarer og boligtekstiler, og bidro til en oppgang i tolvmånedersveksten i kjerneinflasjonen, sier Kristiansen.

Handelsbanken og Nordea mener tallene peker på at det blir en ny renteheving fra Norges Bank i mai.

Blant annet fortsetter husleiene å stige, og 3,4 prosent høyere enn for ett år siden. Mellom februar og mars steg den 0,4 prosent.

– Det er vanlig at husleiekontraktene justeres etter konsumprisindeksen. Så når prisveksten er høy over tid, vil dette etter hvert gjenspeiles i økte husleier, sier Kristiansen.

Les også: 

Prisvekst spiser opp fylkenes veimidler: Nye prosjekter utsettes

Bestill i dag:

Kjøp gode bøker fra Document, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.