Dagligvarer i mathyllene på Jakobs på Holtet. Foto: Heiko Junge / NTB

Konsumprisindeksen (KPI) i Norge steg med 0,7 prosent fra januar til februar, og den største årsaken var økte mat- og strømpriser.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økte med 2 prosent fra forrige måned. Her var det særlig økte priser på meieriprodukter og egg, kjøtt og alkoholfri drikke som bidro til oppgangen, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

En annen sentral årsak til oppgangen i KPI var strømprisene. Elektrisitet, inkludert nettleie, hadde en økning på 3,8 prosent i februar.

Strømprisene preget også tolvmånedersveksten. I februar i år steg KPI med 3,3 prosent fra samme måned i fjor, hvor prisene på elektrisitet inkludert nettleie bidro mest, med en økning på hele 41,2 prosent siden i fjor.

Kjerneinflasjonen er prisstigningen justert for avgiftsendringer og uten strøm og drivstoff, og det er den Norges Bank ser etter når de setter renten. I februar steg kjerneinflasjonen med 2,7 prosent, samme nivå som i forrige måned.

Det er en noe mindre økning enn det Norges Bank ventet. Sentralbanken hadde ventet en kjerneinflasjon på 2,9 prosent i februar, skriver E24.

Koronapandemien har satt sitt preg på inflasjonen, og i tiden framover er det vaksineringen og utviklingen i arbeidsledigheten som er avgjørende for den økonomiske utviklingen i Norge.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.