Konsumprisindeksen (KPI) steg 3,5 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Den klart viktigste grunnen er høye strømpriser, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Fra september til oktober i år falt prisene 0,3 prosent, og tolvmåneders-endringen fra oktober til oktober har hatt en nedgang fra tilsvarende tall i september, som var en økning på 4,1 prosent.

– Den klart viktigste bidragsyteren til økningen i KPI siste tolv måneder er de historisk høye elektrisitetsprisene. Fra oktober 2020 til oktober 2021 steg prisene på elektrisitet inkludert nettleie 79,2 prosent, sier seniorrådgiver Ragnhild Nygaard i SSB.

Samtidig er matvareprisene med på å dempe oppgangen de siste tolv månedene.

For mat og alkoholfri drikke falt prisene 4 prosent fra fjorårets oktober til samme måned i år. Dette er det største prisfallet for mat og drikke siden momssatsen ble justert ned i 2001, opplyser Virke.

– Dette viser at tøff konkurranse i dagligvaremarkedet kommer forbrukerne til gode. Dette er viktig for husholdningene, særlig når strøm er dyrere enn normalt, sier Jarle Hammerstad, fungerende leder for Virke dagligvare.

Kjerneinflasjonen, KPI-JAE, økte 0,9 prosent i samme periode, ned fra 1,2 prosent forrige måned.

På forhånd hadde Bloomberg ventet en økning på 1,2 prosent også for oktober, skriver E24.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her

Kjøp T-skjorten her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.