Dyrere mat, strøm og drivstoff er hovedårsaken til at Konsumprisindeksen (KPI) steg 7,5 prosent de siste tolv månedene, den høyeste årsveksten siden 1987.

Fra september til oktober steg KPI 0,3 prosent – som betyr at prisene steg 0,3 prosent i denne perioden – og var 7,5 prosent høyere enn for ett år siden, skriver Statistisk sentralbyrå ( SSB ).

– Prisveksten fortsetter å stige fra allerede svært høye nivåer. Det er spesielt prisutviklingen på strøm, mat og drivstoff som bidrar til at prisveksten løftes til 7,5 prosent i oktober, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 0,2 prosent fra september til oktober, men har økt kraftig det siste året.

Fra oktober i fjor til oktober i år har prisene for denne gruppen økt 13,1 prosent, som er en økning fra tolvmånedersendringen på 12,1 prosent i september.

– Nærmer seg svensk nivå

Det er vanlig at matvareprisene faller i oktober, men i år var nedgangen beskjeden sammenlignet med tidligere år.

– Siden nedgangen var svakere i år enn på samme tid i fjor, steg tolvmånedersendringen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer ytterligere, sier Kristiansen.

Så å si alle kategorier innen mat og drikke øker.

– Prisveksten på mat og drikke i Norge har i høst ligget litt under veksten i nabolandene våre, som har ligget på 13–15 prosent i september. Nå ligger Norge nær samme nivå som i Sverige og Danmark, sier Jarle Hammerstad, direktør for bransjepolitikk i Virke.

Strømstøtten dempet endringen

Tolvmånedersveksten i KPI økte fra 6,9 prosent i september til 7,5 prosent oktober. Her er det utviklingen i strømprisene som var den viktigste årsaken.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie gikk ned 1,6 prosent fra september til oktober i år. Til tross for nedgangen gikk tolvmånedersveksten opp fra 16,7 prosent i september, til 24,9 prosent i oktober.

Beregnet uten strømstøtteordningen ville tolvmånedersendringen for KPI total vært på 9,5 prosent i oktober. Strømstøtten bidro til å dempe tolvmånedersendringen med 2,0 prosentpoeng.

Økte drivstoffpriser

Selv om KPI steg 0,3 prosent fra september til oktober, økte prisene på drivstoff og smøremidler samlet med 5,1 prosent i denne perioden.

Fra oktober i fjor til oktober i år steg prisene i denne varegruppen med 35,1 prosent.

Prisene på diesel har økt mest med 44,1 prosent de siste tolv månedene, mens bensin har hatt en prisøkning på 27,9 prosent.

– Prisene på strøm og drivstoff har vært høye i lang tid. Dette må ses i sammenheng med ubalanser i det internasjonale energimarkedet og krigen i Ukraina, sier Kristiansen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.