Prisene i Norge har steget med 5,1 prosent fra november i fjor til november i år. Høye strømpriser forklarer mye av økningen.

Strømprisene står for 3,3 prosent av økningen, ifølge Statistisk sentralbyrå. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie har steget med 123,5 prosent fra november i fjor til november i år.

– Vi må 13 år tilbake i tid, til oktober 2008, for å finne en tilsvarende tolvmånedersvekst i KPI. Ikke overraskende er det de fortsatt høye elektrisitetsprisene som bidrar klart mest til oppgangen, sier førstekonsulent Trym Kristian Økland i SSB.

Fra oktober til november gikk konsumprisindeksen opp med 0,8 prosent.

Økningen i konsumprisindeksen ble dempet av at matvarer og alkoholfrie drikkevarer har hatt en prisnedgang på 3,6 prosent de siste tolv månedene.

– Det må fortsatt sees som en effekt av at avgiften på sjokolade- og sukkervarer samt alkoholfrie drikkevarer ble fjernet i år, sier Økland.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.