Over hele landet stiger leieprisene, noe som også gjelder for leiemarkedet i Stavanger. Årsaken er inflasjon, renteøkninger og masseinnvandring.

For nye studenter i Stavanger er situasjonen krevende, skriver Stavanger Aftenblad.

Ifølge leiemarkedsundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå koster en gjennomsnittlig leilighet i Stavanger 9060 kroner, mot 8000 for samme type leilighet for fire år siden.

– Både leiligheter, hybler og bofellesskap har økt i pris, og leiligheter opplever den høyeste prisøkningen fra i fjor. I tillegg er det lavere tilbud, sier Jørgen Hellestveit i Finn Eiendom til NTB.

Selv å kun leie et rom i bofelleskap har steget med nesten 22 prosent, fra 4591 til 5595 kroner i gjennomsnitt.

Over 1000 studenter startet i fjor studiene på venteliste for et sted å bo. Situasjonen blir neppe bedre i år.

Høye renter gjør det vanskeligere å få lån til kjøp av leiligheter, og dermed presses leieprisene opp over hele landet. Inflasjonen øker boligeiernes kostnader, strømprisen medvirker også til kostnadsøkningen.

En stigende innvandring, som også forsterkes av krigen i Ukraina, presser også markedet, siden alle som trenger tak over hodet skaper et utleiers marked.

Studentene rammes hardt.

– Vi vet at det kommer til å bli ganske stort press på boligene våre i år også. Et av de største problemene vi møter er å finne bolig til studentene. Vi jobber allerede med å finne nødløsninger som nødinnkvartering i våre bygg. Vi jobber også med hoteller for å se om de kan bidra, forteller markeds- og kommunikasjonsdirektør Kristina Renberg til Aftenbladet.

Mange må ta til takke med tilbudet fra enkelte lokale hoteller, som leier ut rom på månedsbasis inkludert frokost.

Mangel på boliger til salgs øker også presset på leieprisene.

En undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at antall sekundærboliger i Stavanger har hatt en nedgang på 5,1 prosent fra tredje kvart 2019 til fjerde kvartal 2022.

Antallet ledige boliger i leiemarked er også synkende, noe som i stor grad skyldes befolkningsveksten som følge av innvandring. Siden 2019 har antallet ledige utleieboliger blitt nesten 9000 færre.

– Boligmarkedet i dag er påvirket av flere faktorer, og den viktigste i dag er flyktningene fra krigen i Ukraina. Hvis vi hadde bygget hundrevis av nye boliger for å møte situasjonen akkurat nå i dag, mens dette pågår, så ville vi stått med tomme bygg når vi er tilbake til en normalsituasjon. Vi må bygge og tenke langsiktig, sier Renberg.

For studenter som i utgangspunktet har nokså trang økonomi er situasjonen tilnærmet katastrofal. Som vanlig vil folk med velstående foreldre klare seg, men velstående foreldre er også en stadig synkende gruppe, siden de fleste som tilhører middel- og arbeiderklassen merker den politikerskapte økonomiske krisen.

Situasjonen i Oslo er enda verre. Der har leieprisene steget med 12 prosent på ett år.

– Både leiligheter, hybler og bofellesskap har økt i pris, og leiligheter opplever den høyeste prisøkningen fra i fjor. I tillegg er det lavere tilbud, sier Jørgen Hellestveit i Finn Eiendom til NTB.

Samtidig kan man ikke bygge boliger ut fra en forbigående situasjon. Over 40.000 ukrainske flyktninger har bosatt seg i Norge siden invasjonen, og tanken er jo at disse skal reise hjem når krigen forhåpentligvis tar slutt.

Om dette blir en realitet vet vi ikke. Samtidig fortsetter tilstrømningen fra ikke-vestlige land i høyt tempo.

Vår egen ungdom betaler en stor del av prisen.

Les også:

Uhyggelig stille og trist: hvordan lockdown påvirket skoleelever

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.