Mens boligsalget går tregt i store deler av landet er situasjonen annerledes i Stavanger-området. På Nord-Jæren omsettes boliger i rekordfart. Det kan ha langvarige konsekvenser.

Det er lenge siden administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 SR-Eiendom, Laila Neverdahl, har sett lignende tilstander i boligmarkedet i januar, skriver Stavanger Aftenblad.

– Vi har rekordtendenser i regionen.

Stavanger-området hadde i januar 2024 en gjennomsnittlig salgstid på 34 dager. For bare fem år siden, i 2019, var gjennomsnittlig salgstid 100 dager i januar.

Ingen andre steder i landet har så høy omsetningshastighet på bruktboliger som på Nord-Jæren. Markedet ellers i landet er fortsatt tregt, særlig i distriktene utenfor de store byene.

– Dette gjelder spesielt områdene utenfor de største byene, eksempelvis Innlandet – som har 96 dager gjennomsnittlig salgstid. Det vil sannsynlig oppstå en regional boligprisdifferanse som følge av dette, sier Neverdahl.

Trond Lura fra DNB Eiendom sier at Stavangermarkedet er i en særstilling, med langt lavere tilbud enn etterspørsel.

– Situasjonen er totalt snudd på hodet fra eksempelvis 2019 hvor vi til tross for oppgang i boligprisene, hadde en omsetningstid som var nærmest 3 ganger så høy som det vi opplever i dag, sier han.

På Nord-Jæren steg prisene med 4,3 prosent fra desember 2023 til januar 2024. Men Stavangerområdet må på dette feltet seg seg slått av Bergen, som opplever enda sterkere vekst. Men de siste 12 månedene er det Stavanger som går seirende ut av konkurransen, med en prisvekst på 5 prosent, godt foran Bergen (3,5 prosent) og Oslo (3 prosent).

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.