Prisene i det norske leiemarkedet fortsetter å stige til rekordnivåer. Eiendom Norge venter at flere faktorer vil bidra til å presse prisene videre oppover. Dette melder E24.

Leieprisene i de fire store byene steg med 3,8 prosent i andre kvartal 2024, viser Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk. Det siste året har leieprisene steget med til sammen 7,7 prosent.

«Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser en rekordsterk vekst i leieprisene i andre kvartal 2024, og det med god margin for et andre kvartal i utleieboligprisstatistikkens historie», sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Megler spår at leieprisene på norske boliger kan stige med 30 til 40 prosent

Boligutleie i Norge er blitt historisk ulønnsomt

Leieprisene begynte å stige kraftig i andre kvartal av 2022. Siden den gang har leieprisene steget med 17,8 prosent, ifølge Lauridsen.

«Med rekordlav boligbygging, svak utvikling i realboligprisene, fortsatt høy rente, høyt skattetrykk, samt regjeringen og SVs foreslåtte skadelige reguleringer av leiemarkedet, venter vi dessverre at leieprisene vil fortsette å stige mye fremover», uttaler han til E24.

«Det er også verd å merke seg at høyere rente også gir høyere leiepriser, fordi det øker avkastningskravet til utleierne, en effekt som gradvis manifesterer seg i leieprisene. Norges Bank skaper altså inflasjonen de forsøker å bekjempe», fortsetter Henning Lauridsen.

En megler spår at prisene kan stige så mye som 30 til 40 prosent de nærmeste årene.

Tilstanden i leiemarkedet forverrer seg. Nå frykter flere ytterligere kaos, melder TV2.

25 år gamle Camilla Smistad studerer sosialt arbeid i Stavanger og trenger et sted å bo når skolen starter opp i august. Men en enkel utleiebolig til overkommelig pris er knapphetsgode og viser seg å være svært vanskelig å få tak i. Smistad må snart vurdere å heller bo hjemme hos foreldrene sine i Haugesund og pendle til skolen og jobben hos barnevernet i Stavanger. Det tar cirka 1,5 time.

En som er bekymret over tallene er leder i Norsk studentorganisasjon Oline Sæther. «Det blir en tøff høst for studenter på boligjakt, det er sikkert. Konkurransen er allerede skyhøy, og det er skremmende å se at den bare fortsetter å øke», sier hun til Aftenposten. Sæther mener situasjonen er en varslet krise og etterlyser tiltak.

Omtrent én million personer i Norge bor i en leid bolig, og andelen er økende.

Ekspertene frykter at situasjonen snart blir enda mer krevende. Antall leiligheter på det norske markedet svarer ikke til etterspørselen, ifølge trafikkdata fra Finn.

Administrerende direktør i Utleiemegleren, Stian Carlsen, mener markedet er i ubalanse og sier at situasjonen er kritisk i de store byene. Særlig i Oslo, Bergen og Stavanger.

Ingen medier eller myndigheter vil si hvorfor boligprisene stiger

Regjeringen Støre lanserte i desember det de kaller Boligdugnaden, der de ber de som kan om å leie ut boliger, fordi det er et «stort behov for utleieboliger til flyktninger, studenter og andre».

«Det er lite sannsynlig at et slikt tiltak vil oppveie for det faktum at utleie av bolig aldri har vært mindre lønnsomt enn det er i dag», uttaler administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving. Han mener at man må senke skattetrykket om man skal få flere utleieboliger i det norske markedet.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.