Leieprisene på norske boliger er rekordhøye, men en megler tror dette bare er starten på en vill prisgalopp. Det melder E24.

Det har aldri vært mindre lønnsomt å leie ut bolig i Norge enn det er i dag. Rentene har steget kraftig. Også andre eierkostnader har økt. Forsikring, kommunale avgifter og eiendomsskatt. Ikke minst formuesskatten, som er økt betydelig under regjeringen Støre.

Boligutleie i Norge er blitt historisk ulønnsomt

Ingen medier eller myndigheter vil si hvorfor boligprisene stiger

Sekundærboliger, eller utleieboliger, «forsvinner» nå fra markedet over hele landet.

Leieprisene har allerede steget til rekordhøyt nivå. Men det er neppe nok tror en megler, som spår at prisene kan stige så mye som 30 til 40 prosent de nærmeste årene.

En fersk rapport fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) viser at det «forsvant» 713 sekundærboliger i Oslo i første kvartal. Det er dermed 19 prosent færre sekundærboliger i Oslo sammenlignet med i 2019. Nasjonalt er det 7.188 færre sekundærboliger nå enn 4,5 år tidligere, en nedgang på 1,8 prosent.

«Det kommer til å gå til helvete for de som leier», sier Anders Langtind i Privatmegleren til E24. Han tror at leieprisene må opp 30 eller kanskje hele 40 prosent.

Boligproduksjonen er også svært lav nå. Leieboliger som blir solgt, kjøpes ofte av unge mennesker som har finansiering fra «foreldrebanken».

«Det blir så sosialt urettferdig som du kan tenke deg».

Langtind får støtte i NEFs rapport. De konkluderer med at det ikke lenger er gunstig å leie ut sekundærbolig, samtidig som behovet for utleieboliger øker.

Regjeringen Støre lanserte i desember det de kaller Boligdugnaden, der de ber de som kan om å leie ut boliger, fordi det er et «stort behov for utleieboliger til flyktninger, studenter og andre».

«Det er lite sannsynlig at et slikt tiltak vil oppveie for det faktum at utleie av bolig aldri har vært mindre lønnsomt enn det er i dag», uttaler administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving. Han mener at man må senke skattetrykket om man skal få flere utleieboliger i det norske markedet.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.