Boligutleie i Norge er blitt historisk ulønnsomt. Dette melder NRK.

«Det har aldri vært mindre lønnsomt å leie ut bolig enn det er i dag. Hvis du tar inntektene og tar bort normale kostnader, og det du må betale på lånet ditt, så går du faktisk i minus som utleier», uttaler Are Oust, professor ved NTNU Handelshøyskolen.

Det har blitt langt dyrere å leie bolig de siste par årene. I Oslo har leieprisene økt med nær 16 prosent på to år. Men kostnadene ved å eie bolig har økt mye mer.

Norske lånerenter har steget kraftig, etter 14 rentehopp fra Norges Bank på to år. Også andre eierkostnader har økt. Forsikring, kommunale avgifter og eiendomsskatt. Ikke minst formuesskatten, som er økt betydelig for sekundærboliger under regjeringen Støre.

Investorer selger unna leiligheter; det lønner seg ikke å drive utleie

Enten må boligprisene ned. Eller så må renta mye ned. Eller så må leieprisene videre opp. Det siste høres sannsynlig ut, påpeker Oust.

Tallene for utleieøkonomi som professor Oust har på sin pult, er til forveksling lik regnestykkene som Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge sitter med.

«For første gang har vi leiepriser som er betydelig under eierkostnadene, spesielt i de dyreste byene», sier han til NRK. Lauridsen mener at utviklinga kan føre til enda tøffere tider for de som er på jakt etter en bolig å leie.

Leieboerforeningen er i sterk vekst. Organisasjonen peker på medlemmer som er fortvilet over situasjonen de nå står overfor.

«Vi har mange saker om oppsigelser, og en økning i antall utkastelsessaker. Veldig mange gjelder husleieøkningen selvfølgelig», uttaler Anne-Rita Andal, organisasjonssekretær i Leieboerforeningen.

Erling Sande fra Senterpartiet er boligminister. Han sier at det for regjeringa er aller viktigst å få kontroll med prisveksten og renteveksten, som rammer både de som leier og de som leier ut.

Statsråden har ingen løsninger som raskt vil kunne løse utfordringene med stadig færre og dyrere utleieboliger, men forsikrer at regjeringa jobber med saken.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.