Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Husleieindeksen for tredje kvartal i 2023 viser kraftig prisøkning sammenlignet med i fjor. På landsbasis har leieprisene økt med 8 prosent.

I et marked med svært høye boligpriser og stadig økende rente, er det stadig flere som ønsker å leie fremfor å kjøpe.

For mange unge som skal ut i boligmarkedet for første gang, er det å leie ofte den eneste muligheten de har.

Økt etterspørsel gir seg nå til dels dramatiske utslag i leieprisene. De går rett til værs.

Gjennomsnittprisen for å leie bolig i Norge var 11.838 kroner i årets tredje kvartal, en økning på 8,16 prosent fra samme periode i fjor, ifølge NTB.

– Økningen i leieprisene er fortsatt skyhøye og langt over normalen. Mange leietakere opplever at de har fått én ekstra månedsleie å betale i året. Hvis vi skal snakke om «vanlige folk», slik Støre-regjeringen liker å gjøre, så er det i leiemarkedet man møter nettopp dem. Prisøkningene rammer mange av dem hardt, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no.

De store byene ser lignende vekst. I Oslo og Bergen steg leieprisene med henholdsvis 6,4 prosent og 7,4 prosent. Trondheim har en vekst på 5,4 prosent.

Snittpris for å leie bolig i byene var henholdsvis 15.473, 11.162 og 11.472 kroner i måneden.

Spesielt sterk er veksten i Stavanger/Sandnes. Her har leieprisene gått opp med hele 12,1 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

En fersk undersøkelse gjort blant leietakere på Husleie.no sin plattform viser at nesten 60 prosent av leietakerne er mellom 20 til 39 år, og knapt halvparten er heltidsansatte. En firedel er studenter.

Situasjonen blir ikke bedre av at myndighetene med sin skattepolitikk har gjort det stadig mindre lønnsomt for folk å eie en såkalte sekundærbolig, til utleie.

Det har vært vanlig for folk med god råd å investere i en eller flere boliger for utleie. Dette har gitt et større tilbud av utleieboliger, noe som har bidratt til å holde prisene på et nivå de fleste kan leve med.

Men myndighetenes skattepolitikk har gjort det kostbart, og dermed ulønnsomt, for folk å eie flere boliger, og dermed reduseres tilbudet av boliger til utleie.

Dette skattegrepet var fra de rødgrønnes side ment å «ramme de rike», men ender i stedet opp med å ramme folk som ikke har råd til i kjøpe egen bolig.

Les også: 

500.000 kroner i årslønn er ikke nok til å kjøpe bolig i Oslo

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.