Rødt leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Høye renter har gitt bankene rekordinntjening i årets tre første kvartaler. Sammenlignet med fjoråret har netto renteinntekter økt med 30 prosent.

Mens mange sliter med høye renter på boliglån og annen gjeld, er det svært gode dager for bankene.

Rentenettoen til bankene er nå den høyeste som er målt i statistikken ved utgangen av et tredje kvartal, viser nye tall fra SSB. NTB melder om saken.

Bankene endte på til sammen 95,8 milliarder kroner i netto renteinntekter i de tre første kvartalene i år. Dette er en økning på 30 prosent fra samme periode i fjor.

De samlede renteinntektene utgjorde 247,1 milliarder kroner i årets tre første kvartaler, mens rentekostnadene utgjorde 151,3 milliarder.

Sammenlignet med samme periode i 2022 har bankenes resultat etter skatt økt med 37 prosent.

Dette gir særdeles gode marginer for banken, og legger grunnlag for at de kan fortsette en politikk med høye utbytter, bonuser og lønninger til egen ledelse og aksjonærer.  Ikke minst har DNB-sjefen vært i søkelyset i forbindelse med sine personlige betingelser, se sak under.

Men det er ikke sikkert denne lønnsomheten kan fortsette, opplyser SSB.

For selv om bankenes renteinntekter fortsatt er betydelig høyere enn rentekostnadene, er den prosentvise økningen i rentekostnadene høyere enn økningen i renteinntektene ved utgangen av tredje kvartal 2023.

Partiet Rødt har vært raskt ute med krav om økt skatt på bankene, ifølge E24.

– Samtidig med at tusenvis av nordmenn sliter med å betale boliglånet, fortsetter pengefesten for bankene, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.

– Pengene kan brukes til nye tiltak som vil gjøre det lettere for vanlige folk i møte med den høye renten, mener Martinussen.

Ikke alle vil være like sikre på at løsningen for norske låntakere er å gi politikerne mer penger å boltre seg med.

Les også:

DNB-sjefen som mente at folk må lære å lide, har kjøpt seg ny bolig til over 40 millioner kroner

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.