Gode dager: DNB er Norges største bank, med over 2 millioner kunder. Foto: Ludvig Heiberg Larsen / NTB

Renteinntektene til norske banker var i første halvår 62,4 milliarder kroner høyere enn renteutgiftene, melder SSB.

Lånerentene i bankene har økt jevnt og trutt i senere tid, noe som har gjort folks boliglån stadig dyrere. Det har gitt bankene stadig høyer inntekter, mens kundenes rentekostnader på boliglån og andre lån er økt.

Denne rentenettoen, som SSB kaller det, er den høyeste som er målt i løpet av et første halvår siden denne statistikken begynte i 2010, skriver byrået i en artikkel på sine nettsider.

Rentenettoen første halvår 2023 er 15,2 milliarder høyere enn i 2022.

Renteinntektene til norske banker utgjorde 155,9 milliarder kroner, mens rentekostnadene var på 93,5 milliarder, viser tallene fra SSBs statistikk Banker og kredittforetak.

Samtidig øker også bankenes renteutgifter en god del, siden innskuddsrentene (innlånsrentene) naturlig nok ikke har stått helt stille de heller.

– Det er verdt å legge merke til at rentekostnadene i første halvår allerede er høyere enn de var i hele 2022, sier rådgiver Eirin Ingvaldsen Brynestad i SSB.

Både renteinntekter og -utgifter øker naturlig nok fremover også når rentenivået øker. Så lenge bankene klarer å hele tiden øke sine egne marginer i takt med at rentene øker, så tjener bankene seg stadig rikere.

Noen vil tenke at det er hyggelig for bankenes eiere og ledelse. Bankene blir i stand til å fortsette å betale sine sjefer skyhøye lønninger på titalls millioner, slik blant annet DNB er blitt kritisert for, se sak under.

Samtidig er det både provoserende og tungt for alle landets vanlige bankkunder med boliglån å kjenne at de må bære en stadig større byrde i hverdagen.

Mange merker seg også at de fleste store banker i dag er opptatt av å fremstille seg som svært etisk bevisste, da gjerne i forbindelse med såkalt grønt skifte etc. Bankene har visstnok mange og gode verdier de lever etter.

Det er lett å tenke at den påståtte etikken burde gitt seg utslag i færre politisk korrekte floskler, og heller noen hakk mindre griskhet overfor vanlige lånekunder som sliter med å få endene til å møtes.

Les også: 

DNB-sjefen som mente at folk må lære å lide, har kjøpt seg ny bolig til over 40 millioner kroner

Sommerlesning! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.