Sjalg Andreas Unneland (SV). Foto: Terje Pedersen / NTB

SVs Andreas Sjalg Unneland ber finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) be bankene skjerpe seg, og sette opp innskuddsrenten.

Lånerenten har i senere tid blitt satt opp i flere omganger. Mange reagerer på at bankene ikke har satt opp innskuddsrenten i samme takt.

SVs Andreas Sjalg Unneland er blant dem som mener dette er uakseptabelt for vanlige norske bankkunder.

– Bankene utnytter at vanlige folk ikke følger bankens rente med argusøyne. Nå tjener de uhorvelige summer på å sette opp renten mer på utlån enn innskudd. Det er ikke greit, og det har enorm påvirkning på folks økonomi, sier stortingsrepresentanten til NTB.

Mens den gjennomsnittlige lånerenten har økt med 2,3 prosentpoeng, har den gjennomsnittlige renten på sparing bare økt med 1,3 prosentpoeng, viser tall fra juni.

Dette øker bankenes såkalte rentemarginer, og legger til rette for at bankene kan ta ut enda større overskudd og betale enda større utbytte til sine eiere. Regningen for dette havner altså hos bankkundene.

– Jeg lurer på om finansministeren tenker at dette må folk fikse selv ved å ringe banken og be om lavere rente. Det hadde jo utvilsomt vært raskere om finansministeren selv tok en telefon til bankene, sier Unneland.

Han viser til at dette er noe den svenske finansministeren allerede har gjort.

– Jeg synes det er rimelig at Vedum også avser noen timer fra ferien og ringer til bankene for å be dem skjerpe seg, sier Unneland.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har så langt ikke kommentert utspillet fra Unneland.

Les også: 

DNB-sjefen som mente at folk må lære å lide, har kjøpt seg ny bolig til over 40 millioner kroner

Sommerlesning! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

 

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.