Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gir opp fastprisavtaler på strøm fra årsskiftet. Dermed vil strømprisene fortsatt være et stort usikkerhetsmoment i vanlige folks økonomi.

Da finansministeren i slutten av juni sendte ut forslaget om endringer i grunnrenteskatten på høring, var målet at kraftleverandørene skulle kunne tilby fastprisavtaler fra årsskiftet, melder NTB, og viser til Aftenposten.

Dette har lenge fremstått som en viktig sak for Senterpartiet og for finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Både Sp- og Ap-politikere har i ulike sammenhenger varslet at både husholdninger og bedrifter skal tilbys avtaler om fastpris for å sikre forutsigbarheten.

Men det ser det ut til å bli nok en sak der politikerne lufter gode intensjoner, men lite skjer i praksis. For nå er målet om fastprisavtaler foreløpig skrinlagt, skriver Aftenposten.

Det kommer fram i forslaget til statsbudsjett for neste år:

«På bakgrunn av høringsinnspillene legger departementet til grunn at det kan være krevende å etablere langsiktige standard fastprisavtaler for strøm til forbrukere på de samme premissene som skal gjelde for næringsdrivende», heter det.

Det «kan bli krevende», dermed  gir Vedum opp.

Denne mangelen på handlekraft vekker reaksjoner i opposisjonen:

– Det viser at regjeringen ikke evner å regulere kraftmarkedet politisk på en måte som er god nok for husholdningene, sier Sofie Marhaug, Rødts talsperson i energispørsmål.

SVs energitalsperson Lars Haltbrekken mener Vedum må se på forslaget fra SV der staten kjøper inn større mengder med kraft og selger til videre til forbrukere med fastprisavtaler.

– Staten vil ha større muligheter til gunstige priser enn vi som hver enkelt forbruker har, sier Haltbrekken.

Finansdepartementet har ikke signalisert noen ny tidsplan for arbeidet med å få på plass slike fastprisavtaler. Det hele synes å være lagt dødt, prisene blir som de blir, uten at myndighetene makter å gjøre noe fra eller til.

Les også: 

Hegnar: – Vedum kan ta seg en bolle

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.