Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Norge kan til høsten være i forhandlinger med EU og Storbritannia om regulering av eksport gjennom strømkablene, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

De meget omtalte og omdiskuterte norske eksportkablene for strøm har både vært forklart og forsvart av regjeringen.

Men den massive motbøren Sp og Ap møter i forbindelse med denne måten å organisere Norges strømforsyning på, har gjort at Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum nå kommer på banen med et helt nytt utspill:

Det kan om kort tid bli aktuelt å reforhandle de nåværende avtalene med land i Europa.

Dette er nokså nye toner. Til nå har befolkningen for det meste fått høre hvor fordelaktig det er med slike eksportkabler ut av Norge. Plutselig kan de være på vei bort.

Forutsetningen for en reforhandling skal være at energiutvalget som regjeringen satte ned onsdag, åpner for dette, skriver Dagbladet/Børsen.

Utvalget skal vurdere prisfastsettelsen på strøm og levere sin innstilling 15. oktober.

– Vi legger nå opp til mulige styringsgrep for å få ned prissmitte fra utlandet og sikre stabile strømpriser, sier Vedum (Sp).

Han sier utvalget har et klart mandat for å vurdere systemgrep som gjør at vi ikke får så direkte prisoverslag av svingninger rundt oss – og mer stabilitet for folk og næringsliv.

– Det har vært mye debatt om ulike grep og modeller, men nå får vi en ordentlig gjennomgang av handlingsrom og muligheter for å unngå de enormt høye prisene vi har nå, sier finansministeren.

Reforhandlinger om avtalene om utenlandskablene kan være i gang til høsten, sier Vedum, ifølge NTB.

– Det kan absolutt være aktuelt. Men det vi gjør her, er nybrottsarbeid. Det kommer sikkert til å være skepsis i noen naboland og spørsmål om vi ikke lenger skal kjøpe og selge strøm. Det skal vi fortsatt, forsikrer Vedum.

Noen vil oppfatte dette som en mulig helomvending fra regjeringen i eksportkabel-saken, for at Ap og Sp vil redde stumpene av sine egne partier.

For andre kan utspillet tolkes som at Vedum og Støre vil kjøpe seg ro om saken frem til valget i høst.

Etter valget i september kan det ifølge et slikt resonnement så vise seg at det nevnte energiutvalget faktisk vil tilråde å gå videre med nåværende ordning, og dermed vil eksporten bare fortsette som i dag.

Les også: 

Tidligere Yara-sjef ut mot utenlandskabler: Spiser opp Norges strømoverskudd

Bestill fra document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.