Kirsti Bergstø (SV) stiller spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Terje Bendiksby / NTB

Regjeringens forslag om kutt i dagpengeordningen får svært hard kritikk fra SV og Rødt. Det blir en tøff jobb for Støre-regjeringen å finne støtte i Stortinget for statsbudsjettet.

I sitt forslag til statsbudsjett har regjeringen redusert opptjeningsperioden for dagpenger fra tre til ett år. Det gir en innsparing på 200 millioner kroner, melder NTB.

Mange mener dette er en innsparing man strengt tatt ikke trenger i en tid der energiinntektene gir til dels enorme merinntekter for staten.

Forslaget møtes med sinne fra SV, et parti regjeringen normalt regner som sin fremste støttespiller i Stortinget.

– Det er flere tusen som vil få mindre dagpenger med den modellen regjeringen har lagt fram. Og 2.000 vil ikke få dagpenger i det hele tatt, påpeker SVs Kirsti Bergstø fra Stortingets talerstol.

Prioriterer jobbpakke

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener dette er et godt forslag, og begrunner det slik:

– Det aller beste som har skjedd det siste året, er at vi har en veldig lav ledighet. Vi mener det er riktigere å legge penger inn i en jobbpakke for å få langtidsledige tilbake i arbeidslivet. Vi har trua på arbeidslinjen, svarer finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på kritikken fra Bergstø.

Hans svar møter liten forståelse fra et SV som mener det er feil å bruke jobbtiltak som argument for å kutte i dagpengeordningen, og at det er å stille to viktige tiltak opp mot hverandre på en unødvendig måte:

– Hvordan kan kutt i dagpengeordningen føre til større trygghet for folk? Dette er et sosialt kutt som rammer arbeidsløse. Det må ikke stilles opp mot gode tiltak for å få folk i jobb, repliserer Bergstø.

SV har tidligere varslet at dagpengeordningen kan bli tema når de skal forhandle med regjeringen om statsbudsjettet.

– Jeg hører at regjeringen overlater tryggheten for arbeidsløse til SV. Det taler for seg selv, sier Bergstø.

Rødt: – Hjerterått

Også Rødt er mildt sagt kritisk til dagpengekuttet, og kommer på banen med bitende kritikk. Rødt påpeker at de to regjeringspartiene har foretatt en full snuoperasjon i dette spørsmålet fra de selv var i opposisjon:

– Dette er hjerterått og helt bakvendtland. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet var imot en slik omlegging av ordningen da den ble foreslått i 2017, og mente den ville øke forskjellene i Norge. Hva har forandret seg fra den gang til i dag som gjør at dette nå verken er usosialt eller uklokt? spurte Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

Vedum svarer, og gjentar mye av det han fremførte i sitt svar til Bergstø:

– De store utfordringene vi står overfor, er beredskap, trygghet og sosial utjevning. Det er kjempeviktig å ha en politikk som demper prisveksten. Og så har vi behov for mer arbeidskraft. Derfor har vi prioritert å bruke penger på å få folk i arbeid. Den eneste endringen vi har gjort på dagpenger, er at det skal være kortere opptjening, svarte Vedum.

Han fremholder at ordningen totalt sett ikke svekkes, siden den også er styrket på visse punkter. Vedum peker konkret på at regjeringen har innført feriepenger på dagpenger og utvidet ordningen med arbeidsavklaringspenger (AAP).

Det ligger uansett an til en krevende omgang med politisk slalåmkjøring for Støre-regjeringen for å få budsjettet gjennom Stortinget når motstanden i utgangspunktet er stor og kritikken hagler både fra de borgerlige og fra ytre venstre.

Les også: 

Nok en fiasko: Vedum gir opp fastpris på strøm fra årsskiftet

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.