SV-leder Kirsti Bergstø. Foto: Terje Pedersen / NTB

SV er ikke villig til å støtte Støre-regjeringens budsjett som det nå er fremlagt. Partiet krever en rekke endringer, ikke minst handler det om såkalte klimatiltak.

Som forventet signaliseres det diverse krav om endringer fra SV, så å si umiddelbart etter at Støre-regjeringen har lagt frem sitt forslag til statsbudsjett for 2024.

SV viser at partiet ikke er så opptatt av å være støtteparti for regjeringen, men mer av å bruke sin vippeposisjon til å presse igjennom egne hjertesaker.

NTB melder om saken, og beretter at SV mener statsbudsjettet ikke fjerner matkøene, og at klimasatsingen «ikke holder i det hele tatt».

Regjeringens forslag til statsbudsjett tar verken dyrtid eller miljø på alvor, mener SV.

De varsler at de kommer til å bruke høsten på å «trygge folk som merker renteøkning og høye priser, og på miljøpolitikk som monner».

Særlig det siste punktet høres kostbart ut, vil mange bemerke.

– Vi kan bedre enn dette. Vi står i ei tid hvor folk som sliter, får det verre, og de med vanlig lønn får det rett og slett ikke til å gå rundt fordi renta og prisene er høye. Det må regjeringa ta på større alvor, sier SV-leder Kirsti Bergstø.

Mye tyder på at statsminister Støre og finansminister Vedum vil få hendene fulle med å komme SV i møte i de kommende budsjettforhandlingene.

– Hjelper ikke mot rentene

Hun mener regjeringen verken lover nok til klima eller til å hjelpe dem som sliter økonomisk.

– Vi er i ei dyrtid. Alt blir dyrere. Dette budsjettet fjerner ikke matkøene, og det hjelper ikke familier som har fått titusenvis av kroner i økte renter. Her må det sterkere lut til, sier Bergstø.

Ekstremvær bekymrer, Norge skal ta regningen 

En sommer med det hun kaller ekstremvær gjør Bergstø bekymret for at regjeringen gjør for lite for å kutte utslipp.

– Sommeren var prega av hetebølger og ekstremvær over hele Europa, mens folk i Norge har mistet hjemmene sine, og bønder har måttet tåle både tørke og flom på noen uker. Dette er tida for offensiv miljøpolitikk, men det har ikke regjeringa i dette budsjettet, understreker Bergstø.

Selv om SV er et parti som mer enn de fleste er innstilt på å bruke offentlige milliarder på et mangfold av formål, er man svært negativt innstilt til den viktigste kilden til disse pengene: oljevirksomheten.

Bergstø mener regjeringen har en lang vei å gå for å redusere Norges oljeavhengighet, og kobler dette til påståtte klimaendringer:

– Klimaendringene er her. Vi må ha politikk som kutter utslipp. Regjeringa har snakka om store miljøprosjekter lenge, og vi venter fremdeles. Dette holder ikke.

Bergstø har i liten grad latt seg berøre av den nye SSB-rapporten som stiller spørsmål ved hele tankegodset om at CO2-utslipp spiller noen rolle for klimaet på jorden; se sak under.

Les også: 

SSB publiserer forskning som viser at CO2 ikke styrer Jordens klima­endringer

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.