Vil straffe bilistene knallhardt: Andreas Sjalg Unneland (SV). Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

SV vil ha fartsbøter på 1,5 ganger månedslønnen. Det kan bety bøter opptil 100.000 kroner for svært mange norske bilister.

SV leter etter stadig nye metoder for å inndra penger fra befolkningen og over til politikerne. Nå har de kastet sine øyne på fartsbøtene og kommet på en ide om en nærmest enorm økning av slike bøter.

Andreas Sjalg Unneland, som sitter i justiskomiteen for SV, vil at fartsbøter ikke skal ha faste takster som nå, men at man i likhet med fyllekjøring skal bøtelegges etter inntekt, skriver VG.

– Dersom du kjører i fylla, er det standardisert at boten beregnes ut fra 1,5 ganger månedslønnen. Det er ingen fornuftig grunn for at det samme ikke skal gjelde dersom du råkjører, sier Unneland til avisen.

Unneland bruker seg selv som eksempel: Med sin stortingslønn ville han fått 133.039 kroner i bot hvis han skulle betalt halvannen månedslønn.

Laksearvingen Gustav Magnar Witzøe, som hadde en inntekt på 1,2 milliarder kroner i fjor, ville til sammenligning fått 150 millioner kroner i bot for en fartsovertredelse, sier Unneland.

SV trekker frem hvordan det er høytlønte og ikke minst milliardærer som vil rammes av dette. Men han glemmer å nevne at det også for folk med nokså normal inntekt på 40–50.000 kroner måneden vil bety en bot på formidable 60–75.000 kroner å kjøre for fort.

Man skal slett ikke være særlig rik om man i dag har en månedslønn på 60−70.000 kroner og dermed kan ende opp med en fartsbot på 100 000 kroner.

Unneland viser til at varianter av tilsvarende måter å taksere fartsbøter på allerede brukes flere steder i Europa, og han sammenligner det med at man har et progressivt skattesystem i Norge.

Men SVs forslag får også en helt annen effekt som man ikke snakker så mye om: For folk med relativt lav månedslønn, typisk 30–40.000 kroner, vil det bli et bøtenivå på rundt 50.000 kroner. Det vil være en svært tung belastning for økonomien i en vanlig familie med bil.

I SV tror de at de er veldig smarte. Her får partiet nemlig mulighet til å oppnå tre av sine mål på samme tid: Ramme de såkalte rike (det vil i praksis si alle som er i normal jobb og har en normal inntekt), straffe de forhatte bilistene og samtidig inndra enda mer penger fra befolkningen og over til politikerne.

Selv ikke MDG kunne rettet et mer sviende slag mot folk med bil.

Det hele fremstilles som et tiltak mot «dem som har mest». Men som så ofte ellers med slike SV-påfunn, rammes vanlige folk aller hardest.

Dette viser nok en gang at det å stemme på sosialistiske partier, nesten som en naturlov innebærer at man selv ender opp med å få dårligere råd. Sosialistene finner alltid en ny måte å inndra befolkningens penger på.

 

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også denne nyheten:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.