Matavfall (de grønne plastposene) fra «flinke» Oslo-innbyggere som lydig er med på kildesorteringen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det meste av avfallet i Oslo blir ikke kildesortert. Nå vil kommunen innføre skyhøye bøter for dem som ikke ikke er «flinke og lydige» og følger myndighetenes befaling om å kildesortere.

I Oslo har myndighetene bestemt at alle SKAL sortere matavfall, plast og restavfall i poser med forskjellige farger.

Men flertallet av byens befolkning bryr seg ikke om hva politikerne finner på i så måte. Man nekter rett og slett å la sitt liv detaljregulere av myndighetene, med stadig nye påfunn.

Ifølge en telling som Renovasjons- og gjenvinningsetaten (REG) gjorde i fjor, blir det meste av avfallet kastet «på feil måte», sett med grønne politikerbriller.

NTB melder om saken, og refererer NRK.

Bare halvparten av matavfallet husholdninger kaster, havnet i grønne poser, og kun 30 prosent av plastavfallet ble kastet i det som den gang var blå poser.

Dette skaper frustrasjon hos politikere som tror de bidrar til noe stort og viktig ved å få folk til å kildesortere. Å bedrive helhjertet kildesortering er helt grunnleggende for å være en god og grønn innbygger i politikernes drømmesamfunn.

Derfor vil  etaten ha anledning til å straffe dem som ikke kildesorterer. Dette synes også det rødgrønne byrådet er en god ide, med det ytterliggående minipartiet MDG i førersetet, og Ap og SV sovende i baksetet.

Neste uke legger byrådet fram et forslag til ny renovasjonsforskrift for bystyret, hvor det foreslås et gebyr på hele 12.230 kroner for brudd på reglene om kildesortering. Det er uklart hvordan man kom frem til akkurat denne summen.

Ifølge byrådet skal det brukes «i tilfeller der krav i forskriften ikke overholdes, og det unnlates å rette opp i forholdet etter skriftlig påtale».

Dette er bøter av et format man ellers forbinder med alvorlig kriminalitet.

Renovasjonsetaten har likevel ingen umiddelbare planer om å skrive ut bøter, sier juridisk rådgiver Mari Anne Brakestad. Hun sier de bare vil ha gebyret som en mulighet i fremtiden.

Men mange vet av erfaring hva som skjer med «muligheter i fremtiden» for å inndra penger fra borgerne, slikt blir realitet fortere enn man aner.

Kildesortering kan være en ny arena for det rødgrønne Oslo-byrådet til å føre krig mot byens befolkning, en krig som allerede pågår for fullt mot alle bilistene i hovedstaden.

Les også:

MDG trapper opp krigen mot bilen: Vil ha ekstrem-tiltak mot Oslos befolkning

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.