Politiet under en trafikkaksjon. Foto: Heiko Junge / NTB

Den 1. februar økte trafikkbøtene med hele 30 prosent. Det har vakt mange reaksjoner, og Fremskrittspartiet vil nå foreslå å reversere økningen.

– De nye bøtesatsene er så høye at de verken står til alvorlighetsgraden ved å bryte vegtrafikkloven eller er i tråd med folks alminnelige rettsoppfatning, sier lederen av justiskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen, ifølge NTB.

Økningen gjelder trafikksaker som avgjøres etter forskrift om forenklet forelegg.

Bøtesatsene for mobilbruk i bil økte fra 7.450 kroner og tre prikker i førerkortet til 9.700 kroner og tre prikker.

Amundsen støttes av sin partifelle Frank Sve, som er FrPs samferdselspolitiske talsmann:

Bilistene skal nok en gang skvises av staten, skriver Sve på FrP.no

– Nå skal bilistene igjen bli en melkeku for staten, og både trafikksikkerheten og veiutbyggingen prioriteres kraftig ned.

Det har vært sjeldent stor motstand mot den kraftige økningen i trafikkbøtene som Finansminister Vedum og Statsminister Støre nå har vedtatt. Politiet, Trygg Trafikk, Advokatforeningen og Dommerforeningen har tatt sterk avstand fra forslaget.

– Dessverre var FrP det eneste partiet som tok denne motstanden på alvor, og reverserte regjeringens kutt. Høyre og de andre partiene både tok imot og brukte inntektene fra regjeringens nye bøtesatsene i sine alternative statsbudsjetter, sier Sve.

I høringsrunden uttalte Advokatforeningen at «Vi tror at å øke fra et høyt nivå til enda høyere, har liten preventiv effekt. Da blir effekten at man får mer penger til statskassen.» Trygg Trafikk understreket urimeligheten i forslaget: Mye tyder derfor på at en ytterligere økning på 30 prosent ikke vil ha ønsket trafikksikkerhetseffekt. Tvert imot er det fare for at befolkningen vil oppleve et slikt nivå som urimelig.

– Hva gjør det med respekten folk flest har for politiet når personer med dårlig råd nærmest blir ruinert av å kjøre noen kilometer for fort, samtidig som de ser at alvorlig vold og voldtekter straffes med samfunnstjeneste?

– Selv med rekordhøy inflasjon øker bøtene med fem ganger prisveksten i samfunnet. Det er direkte usosialt at regjeringen vil ødelegge økonomien til folk som har vært uoppmerksomme et lite øyeblikk, samtidig som regjeringen kutter kraftig i de tiltakene som faktisk ville økt tryggheten i trafikken, avslutter Sve.

 

Les også: 

Du er et bunndyr

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.