DNB-sjef Kjerstin Braathen. Foto: Javad Parsa / NTB

DNB setter opp rentene på boliglån og innskudd med inntil 0,25 prosentpoeng. Det skjer etter at Norges Bank i forrige uke hevet styringsrenten.

DNB blir med det første storbank som øker renta på boliglån etter at Norges Bank tirsdag satte opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 4 prosent.

NTB melder om saken mandag.

– Med bakgrunn i Norges Banks beslutning om å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng på rentemøtet 17. august, har DNB besluttet å øke renten på boliglån og innskudd med inntil 0,25 prosentpoeng, sier Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarked i DNB i en børsmelding.

De nye rentesatsene gjelder fra 22. august for nye boliglån og innskudd og fra 22. oktober for eksisterende, opplyser DNB.

En del merker seg at renten på lån og innskudd ikke økes samtidig. Det er heller ikke opplyst om hvorvidt man setter opp renten på lån og innskudd eksakt like mye, og om rentehevingen vil gjelde alle eksisterende innskudd.

Det er den type små, «usynlige» grep som hele tiden øker bankenes allerede høye fortjeneste, og bidrar til at en bank som DNB stadig kan dele ut mer utbytte til eierne og høyere lønninger til sine toppsjefer. Les også under.

Pressen har i økende grad vist seg servil og lite kritisk til bankene på dette området.

DNB har for øvrig stadig profilert seg som en del av «det grønne skiftet», og har muligens klart å oppnå en viss immunitet mot kritikk fra den pressen som også lever og ånder for denne temmelig omstridte ideologien. Nå er alle på samme lag.

Da Norges Bank torsdag satte opp styringsrenta, var dette den tolvte renteøkningen siden det historiske nullnivået i 2021 – og det er ventet en ny renteheving i september.

Men går det som sentralbanken anslår nå, kan rentetoppen være i sikte. Prognosene i Pengepolitisk rapport i juni tilsier en rentetopp på 4,25 prosent i september.

Les også: 

Bankene tjener seg rike på økte renter, mens kundene sliter

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.