Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norges Bank kommer mest sannsynlig  til å heve renten igjen neste torsdag, ifølge DNB og Nordea.

Det spås nok en renteheving fra Norges bank, midt i neste uke. Men da er trolig rentetoppen nådd i denne omgang, sies det fra storbankene DNB og Nordea.

NTB meder om saken.

– Vi forventer at Norges Bank kommer med en oppgang på 25 basispunkter til 4,25 prosent neste uke, skriver Nordea i en markedsoppdatering fredag.

Til tross for at flere næringer ser ut til å gå tøffere tider i møte, tror også DNB at sentralbanksjefen kunngjør nok et rentehopp på 0,25 prosentpoeng torsdag.

DNB antar at også svenskene har en renteøkning til foran seg, mens den europeiske sentralbanken trolig har sin siste heving bak seg for denne gang, ifølge banken.

Rekken av rentehevinger i senere tid har endret økonomien drastisk for en del nordmenn, spesielt for dem med store boliglån.

Den effektive boliglånsrenten er for mange allerede på nivåer omkring sju prosent. Nå kommer altså nok et hopp, og 8-tallet er ikke langt unna. Billån, forbrukslån osv. utvikler seg i samme takt, men på enda høyere nivåer.

Det er rett og slett dramatisk annerledes enn de rentenivåene man er vant til bare for 2-3 år siden, og påvirker ikke minst kjøpelysten i boligmarkedet. Mange nye boligprosjekter rammes av tilnærmet bråstopp i interessen fra markedet. Se sak under.

Les også: 

Nyboligsalget stuper, falt 19 prosent i august

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.