En fornøyd konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB presenterer resultat for 3. kvartal 2023 Foto: Terje Pedersen / NTB

DNB økte renteinntektene med 3,5 milliarder kroner i tredje kvartal. Storbanken tjente til sammen 13,2 milliarder kroner før skatt.

Norges største bank, DNB, har gode dager. Økende renter gjør at banken tjener mer peger. Dette skjer ved at den såkalte rentemarginen økes, det vil si forskjellen mellom hva banken betaler for å låne inn penger og så låne dem ut igjen.

Mange har eksempelvis notert seg at bankene er raske med å sette opp utlånsrenten (på boliglån og annet), mens det gjerne går noe tregere å sette opp innskuddsrenten på folks sparepenger.

Tilsvarende utvikling finner i større eller mindre grad også sted i de andre bankene.

Se også sak under.

DNBs netto renteinntekter endte på 15,7 milliarder kroner i kvartalet, opp fra 12,2 milliarder i tilsvarende periode i fjor.

NTB melder om saken, og beretter at DNB har fulgt rentehevingene fra Norges Bank tett det siste året. Senest i september.

– Vi har nå historisk lave marginer på boliglån, men økte marginer på innskudd, noe som er normalt i en situasjon der rentenivået stiger, sier konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB.

Storbanken opplyser at flere kunder nå ønsker rådgiving, og de har opprettet et eget rådgiverteam. Særlig er det unge som er bekymret for økonomien sin som ønsker råd.

– Siden oppstarten i juni har rådgiverne som hjelper kundene som har en ekstra krevende økonomi, hatt 300 samtaler i måneden, og vi får tilbakemelding om at rådene fra oss betyr mye, sier Braathen.

DNB har over 2 millioner personkunder, og nær 230 000 bedriftskunder.

De gode tidene for DNB gjør ikke bare at ledelsen kan fortsette å hente ut sine svært høye, og omstridte, lønninger.  Også aksjonærene får sitt, i form av gode utbytter.

Ifølge Dagens Næringsliv spår analytikere nå at DNB-aksjonærene kan vente seg 22 milliarder kroner i utbytte. De tror også at DNB vil nå et årsresultat før skatt på over 50 milliarder kroner for første gang.

I fjor fikk DNBs eiere rekordstore 19,4 milliarder kroner i utbytte.

Det er ikke uvanlig at ledelsens samlede godtgjørelse delvis er bonusbasert utfra årsresultatet, så det kan muligens også ventes ny rekord i utbetaling til toppsjefen Kjerstin Braathen.

Les også: 

DNB setter opp renten

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.