Bankene har tjent betydelig mer hittil i 2023 enn de hadde etter de tre første kvartalene i fjor. Særlig økte netto renteinntekter gjør bankdrift lønnsomt.

Dette konkluderer Finanstilsynet med i en ny rapport. NTB omtaler saken.

Av finansforetakene er det bankene som leverer best resultater, med en samlet egenkapitalavkastning for bankene på 14 prosent etter tre kvartaler i 2023. Det er 2,5 prosentpoeng høyere enn i samme periode året før.

Samtidig ser det ut til at de ikke taper tilsvarende på misligholdte lån. Tap på utlån imidlertid noe høyere enn i 2022 tidligere og tilsvarte 0,12 prosent av utlån. Misligholdte lån var på nivå med året før, rundt 1,3 prosent av utlånsvolumet.

Forsikringsbransjen opplever svakere tall, særlig innen skadeforsikring, som rammes av høyere erstatningskostnader.

Samlet resultatet før skatt var 10,8 prosent av forsikringsinntektene de første tre kvartalene i år, mot 15 prosent i samme periode i fjor. Samlet skade- og kostnadsprosent økte fra 84 til 93 prosent.

Det var særlig vannskader i forbindelse med den kraftige nedbøren under været som ble omtalt som «Hans» i august som påførte forsikringsbransjen kostnader. Kraftig nedbør, flom og uvær har ga skader på bygg og innbo til en verdi av 2,8 milliarder kroner.

Men bankene lider altså ikke av den økonomiske krisen som rammer bedrifter og husholdninger hardt. Banksjefene lever i en ren Klondyke-tilstand.

Les også:

DNB-sjefen som mente at folk må lære å lide, har kjøpt seg ny bolig til over 40 millioner kroner

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.