Bankene tjente mer penger i 2022, men for vanlige folk går det den motsatte veien. I en undersøkelse Ipsos har gjort for Frelsesarmeen, svarer 36 prosent at de ikke har økonomi til å dekke de økte kostnadene i samfunnet etter pris- og renteøkningene, og matkøene vokser.

En av fem i undersøkelsen svarer at de ikke har god nok økonomi til å dekke de økte kostnadene i samfunnet nå. Samtidig melder Statistisk sentralbyrå (SSB) at norske banker tjente godt på fjorårets renteøkninger.

Norske banker hadde renteinntekter på 103,3 milliarder kroner i fjor, 19,2 milliarder høyere enn året før. Høye renteinntekter var en hovedårsak til økningen.

– Da styringsrenten ble senket ved startet av pandemien i 2020, gikk bankenes netto renteinntekter noe ned. Høsten 2021 begynte Norges Bank å heve styringsrenten, og vi ser nå at bankenes netto renteinntekter har økt ved utgangen av 2022, sier førstekonsulent Victoria Pålsson i SSB. (NTB)

Lange matkøer

Frelsesarmeen frykter for konsekvensene av nye renteøkninger.

– I tillegg til økte matpriser har enda en renteøkning dukket opp i nettbanken til folk, og på grunn av inflasjonen spås det flere rentehevninger. Dette kommer på toppen av økte priser på det meste i samfunnet nå og rammer hardt dem som allerede sliter, sier assisterende sosialsjef Elin Herikstad i Frelsesarmeen i en pressemelding.

Frelsesarmeen opplever fortsatt stort trykk på matkøene, og sammenligner vi januar i år mot januar i fjor, er det en kraftig økning flere steder i landet.

– Vi ser at byer som Moss har hatt en mangedobling av antallet i matkøen der. I januar i 2022 var det vanlige snittet 60–70 husstander pr. utdeling – nå ligger normalen tett på 300 husstander ved hver utdeling, sier Herikstad.

Matvareprisene har ifølge SSB økt med hele 12 prosent fra januar 2022 til januar 2023. Blant dem som tjener under 500.000 kroner, svarer 36 prosent at de ikke har økonomi til å dekke de økte kostnadene i samfunnet nå.

– I tillegg til økte matpriser har enda en renteøkning dukket opp i nettbanken til folk, og på grunn av inflasjonen spås det flere rentehevninger. Dette kommer på toppen av økte priser på det meste i samfunnet nå, og rammer hardt dem som allerede sliter, fortsetter Herikstad. (Frelsesarmeen)

Les også:

Prisindeksen opp mer enn forventet – Nordea mener renten må opp

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.