Det er ikke bare strøm, drivstoff, mat, klær, renter og absolutt alt annet som raskt blir dyrere, og dermed undergraver økonomien til både næringsliv og private. Også utleieprisen for boliger er raskt på vei oppover. Det lager en dobbelt smell for de med dårligst råd, som jo gjerne er de som er henvist til leiemarkedet.

Husleieindeksen for første kvartal viser at snittprisen for å leie bolig i Norge er på 11.497 kroner i måneden. Det er en gjennomsnittlig økning på 6,59 prosent, og det er de store byene som trekker prisene opp: I Oslo koster det nå 14.857,- kroner måneden å leie bolig – en oppgang på 8,9 prosent sammenlignet med første kvartal i 2022. På vestkanten i Oslo er det kamp om å finne leiebolig til under 25.000 kroner i måneden, forteller daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no til E24

Leieprisene i Trondheim har steget nesten ti prosent på et år, og Bergen og Sandnes er tallene hhv. 5,9 og 7,1 prosent – og alle tall tilsier at trenden vil fortsette. Dette er forferdelige nyheter for barnefamilier, og alle med middels og lav inntekt som allerede sliter med å få endene til å møtes.

Mens Jonas og Erna insisterer på at «Norge går så det griner», viser tallene at det er helt riktig for overklassen og de som sitter på kreditorsiden. For middelklassen og arbeiderklassen som må betale går det dårlig, og hvis man tror at det kommende lønnsoppgjøret skal redde økonomien, så er det overoptimistisk: Dagens prisøkninger, renteøkninger og inflasjon vil raskt spise opp ethvert lønnstillegg.

Norge er inne i en økonomisk nedadgående spiral, hvor høyere energipriser gir prisvekst på alt, og gjentatte renteøkninger og inflasjon gjør at boligmarkedet faller, mens leiemarkedet øker. Leiemarkedet er styrt av av tilbud og etterspørsel, så hvorfor øker prisene når boligbyggingen har vært større enn på mange tiår?. Nesten alle byer og tettsteder i Norge er preget av en ekstrem fortetting med  betongblokker. Hvorfor demper ikke den store boligbyggingen etterspørselen og prisveksten?

Den viktigste faktoren  er innvandring, som gjør at Norges befolkning øker raskere enn noensinne. I motsetning til hva politikerne og media sier, så har ikke dette bare positive sider gjennom moralske snillhetspoeng til Norge. Det har en dramatisk effekt på norske kommuners sosialbudsjett, og i tillegg skaper det en kunstig høy etterspørsel etter boliger. Husleie.no-sjefen Olsen sier til E24:

– Mottak og bosetting av flyktninger fra krigsherjede Ukraina er en svært viktig oppgave, og det er flott at mange private utleiere bidrar til å skaffe dem en bolig. I fjor kom det 30.000 flyktninger fra Ukraina til Norge, og det er ventet enda flere i år. Også dette er med på å øke etterspørselen etter leide boliger og dermed drive prisene oppover.

Hvor «flott» det er med import av mennesker som må få bolig fra det offentlige mens andre får høyere leiepriser, er det liten rom for å diskutere. Politikere som konkurrerer om hvem som er mest moralsk overlegne, er altså med på å undergrave økonomien til de fattigste i Norge. Dette er nøyaktig samme problematikk som har rammet Sverige med full tyngde.

Politikk har alltid negative konsekvenser, men ingen vil snakke edruelig om det.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.