Fra et boligområde på Fornebu utenfor Oslo. Foto: Frederik Ringnes / NTB.

55 prosent av unge boligkjøpere fikk hjelp av foreldrene til sitt første boligkjøp, viser en undersøkelse gjennomført av Sparebank 1.

Det er nesten en dobbelt så stor andel som for en generasjon siden, da 30 prosent fikk tilsvarende hjelp, skriver Nettavisen.

Utviklingen vitner om et økende klasseskille i boligmarkedet:

– Det er jo urettferdig for de som ikke har foreldre som kan hjelpe barna sine. Det blir ekstra utfordrende og bidrar til å presse opp prisene, sier seniorøkonom i Handelsbanken, Sara Midtgaard, til Nettavisen.

– Jeg synes det er en uheldig utvikling for samfunnet at foreldrebanken i økende grad avgjør hvem som kommer seg inn på boligmarkedet, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til Nettavisen.

Velstående nordmenns investeringer i boligmarkedet er en faktor i prisutviklingen, forklarer Midtgaard:

Midtgaard sier at noe av årsaken til prisveksten er at kjøpskapasiteten til norske husholdninger egentlig er ganske høy, og høyere enn boligmassens verdi.

– Det kommer nok av at nordmenn i mange år har investert i bolig og at prisene har steget. Det har gitt foreldregenerasjonen som har eid bolig i mange år mulighet til å hjelpe barna sine.

Dermed blir veien for mange unge som egentlig ønsker å kjøpe, til leiemarkedet, sier Knudsen, som kaller det leie-fellen fordi boligene stiger mer i verdi enn de unge greier å spare.

Samtidig øker leieprisene på grunn av rekordhøy innvandring:

Midtgaard i Handelsbanken sier at leieprisene har steget veldig mye, og særlig i de store byene. I Oslo har leieprisen steget med 10,1 prosent det siste året, og 9,3 prosent i resten av storbyene.

– Grunnen til at leieprisene har steget er at innvandringen har vært rekordhøy, altså nettoinnvandring fra utlandet.

Hun sier mange som sitter med utleiebolig har prioritert å leie ut til flyktninger fra Ukraina, og særlig innvandrere har drevet opp befolkningsveksten.

Boligmarkedet er med andre ord klart mer usosialt enn for en generasjon siden, og innvandringen er altså en av pådriverne for dette økte klasseskillet.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.