Nye boliger på Løren i Oslo. Foto: Anette Karlsen / NTB

Knallharde skatteregler gjør at stadig færre eier to eller flere boliger til utleie. Dette har økt presset på leiemarkedet, det blir vanskeligere og dyrere å leie.

Antallet nordmenn som eier to eller flere boliger til utleie, har falt til et nytt bunnivå i tredje kvartal. Det viser statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse, ifølge NTB.

Dette er i stor grad resultat av skattepolitikken som føres. Myndighetene har lenge vært ute etter å ramme det man kaller boligspekulanter, det vil i praksis si folk som eier en eller flere boliger man leier ut til andre.

Som følge av denne skattepolitikken er det blitt lite lønnsomt å drive med slik utleie, og dette har igjen ført til at presset på leiemarkedet har økt kraftig.

Et stort antall mennesker her i landet eier ikke egen bolig, av ulike grunner. Disse baserer seg på å leie av andre, noe som nå blir stadig vanskeligere. Det blir færre utleieboliger, noe som gir dårligere utvalg og økende priser.

Mange steder meldes det om et spinnvilt leiemarked.

Utviklingen er særlig tydelig i Oslo, der tilgangen på boliger er lav og utlånsforskriften stiller spesielle krav til investeringer i sekundærbolig.

Konkret er det økt formuesskatt på sekundærbolig, økende renter og forventninger og relativ moderat boligprisvekst framover har bidratt til denne utviklingen.

Gjenåpningen av landet og økonomien etter pandemien, samt høy tilstrømming av ukrainske flyktninger, har økt etterspørselen i leiemarkedet, opplyser NTB.

Mange av de som baserer seg på å leie fremfor å eie, er mennesker med begrensede økonomiske ressurser. Typisk er dette unge i etableringsfase, arbeidsledige og trygdede.

Dette er  gruppe de rødgrønne partiene vanligvis hevder å være svært opptatt av, og som de sier de skal «løfte» gjennom sin såkalte utjevning av forskjeller.

Men nå er det nettopp den rødgrønne skattepolitikken som rammer de svakes muligheter i boligmarkedet.

Les også: 

Ap: – Det hviler et tungt alvor over statsbudsjettet

 

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.