Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Høyere rente har hatt liten effekt: Boligprisene i Norge har aldri vært høyere. I Oslo er prisene 0,2 prosent høyere enn forrige all-time high.

Mange hadde ventet en viss prisnedgang, eller i hvert fall en utflatning, i takt med flere rentehevninger.

Men prisene på hus og leiligheter i Norge bare fortsetter oppover.

Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene her i landet økte med 0,8 prosent fra april til mai. Så langt i år har prisene steget med 7,7 prosent.

Siden det her er vanligvis snakk om priser på flerfoldige millioner kroner, utgjør en prosentvekst på 7,7 betydelige beløp.

NTB-Oda Ertesvåg melder om saken.

– Boligprisene fortsatte å stige i mai, men veksttakten er noe svakere enn de siste månedene, hvor det også var sterk vekst i de sesongkorrigerte prisene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Ny pristopp

Selv etter mange år med høy prisvekst i boligmarkedet, kan det nå noteres en ny all time high. Det til tross for at boliglånsrenten har økt i flere omganger siste år.

– Vi ligger marginalt over mai i fjor i pris, og mai i fjor var pristoppen. Så vi har så vidt en ny pristopp, sier Lauridsen.

12-månedersveksten er kun på 0,1 prosent, men det er like fullt en økning.

Oslo: Fra dyrt til enda dyrere

I Oslo har boligprisene steget det siste halvåret. Korrigert for sesongvariasjoner steg Oslo-prisene med 0,4 prosent i mai.

Prisene i hovedstaden er nå 0,2 prosent høyere enn forrige all-time high i august i fjor, ifølge Dagens Næringsliv.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener at de høye Oslo-prisene vil gjøre at mange vil slite med finansieringen når boliglånsrenten nærmer seg 5 prosent.

– Dette vil trolig begrense prisveksten Oslo i nærmeste fremtid. I motsatte ende er Kristiansand og Stavanger hvor husholdningenes kjøpekapasitet tilsier at prisene kan stige relativt mer, sier han.

Tegn på utflating

Stor vekst i antallet nye boliger på markedet i mai tilsier en mer moderat utvikling i månedene framover.

– Med et normalt konjunkturforløp med fallende priser gjennom høsten vil vi trolig ende med en oppgang på 3–4 prosent i 2023. Det vil likevel bety et realboligprisfall, hvis ikke konsumprisindeksen kommer mye ned fremover, sier Lauridsen i Eiendom Norge.

Sterkest prisvekst i mai hadde Romerike, hvor prisene steg med 1,1 prosent sesongjustert. Svakest var prisutviklingen i Bodø med en nedgang på 1 prosent.

Kristiansand og Stavanger med prisvekst

Oslo skiller seg ut med mye høyere priser enn andre, men hittil i år har Kristiansand og Stavanger sterkest prisutvikling, med 12,5 og 11,8 prosent. Mens Tromsø har svakest med en oppgang på 4,4 prosent.

Så langt i år er det lagt ut 43.965 boliger i Norge, noe som er 3 prosent flere enn i samme periode i 2022.

I mai ble det lagt ut 12.869 boliger for salg i Norge, noe som er 9,9 prosent flere enn i samme måned i 2022.

Samtidig ble det solgt 10.297 boliger i Norge, noe som er 1,3 prosent færre enn tilsvarende måned i 2022.

Det er ikke bare den økte renten som gjør at prisoppgangen forbauser en del eksperter. Også høye strømpriser, og generelt økte levekostnader, var forventet å redusere folks evne til å investere i kostbare boliger.

Men andre faktorer kan påvirke prisene, nemlig en redusert tilbudsside. Document har nylig omtalt en nedgang i boligbyggingen her i landet (se under). Blir det færre boliger i markedet, øker gjerne prisene.

Den mulige effekten av redusert boligbygging har imidlertid kommet svært raskt, og det kan ikke sies med sikkerhet at  dette har spilt inn på den aktuelle prisoppgangen i markedet.

Les også:

Bråstopp i boligbyggingen

Velkommen til møte!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.