Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Boligprisene steg med 1,9 prosent i mai i år, en historisk sterk økning. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,4 prosent.

Boligprisene er nå 2,5 prosent høyere enn for ett år siden.

Boligprisene steg kraftig i alle områder i Norge i mai. Dette er den sterkeste oppgangen i en mai måned i boligprisstatistikkens historie. Utviklingen mer enn korrigerer det sesongkorrigerte fallet i boligprisene i mars og april i kjølvannet av tiltakene mot koronautbruddet.

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge sier at prisoppgangen må ses i lys av gjenåpningen av samfunnet, samt stimulansen av den lave styringsrenten fra Norges Bank.

– Boligmarkedet er tilbake etter koronasjokket og velfungerende, sier Lauridsen.

Dempet marked

I mai ble det solgt 9.615 boliger i Norge. Det er 7,7 prosent færre enn i tilsvarende måned i fjor. Så langt i år er det solgt 37.931 boliger i Norge, 5,5 prosent færre enn på samme tid i 2019.

I mai ble det lagt ut 11.217 boliger til salgs i Norge. Det er 18,4 prosent færre enn i samme måned i fjor. Så langt i år er det lagt ut 43.294 boliger til salgs, 7,3 prosent færre enn på samme tid i fjor.

– Det ble både solgt og lagt ut markant færre boliger i mai i år enn i rekordåret 2019. Men hittil i 2020 er det solgt og lagt ut omtrent like mange boliger som i 2017 og 2018, som også var år med stor omsetning i boligmarkedet, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 54 dager å selge en bolig i mai, en nedgang fra 55 dager i april. Oslo hadde raskest salgstid med 24 dager, mens Stavanger hadde tregest salgstid med 68 dager.

– Salgstiden er stabil og fremdeles noe høyere enn de foregående årene, sier Lauridsen.

Opp i Oslo

Oslo hadde den sterkeste sesongkorrigerte prisutviklingen i mai med en oppgang på 2,2 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Romerike og Asker og Bærum med en oppgang på 0,3 prosent.

Oslo og Ålesund hadde sterkest tolv måneders vekst med 3,9 prosent, mens Stavanger hadde den svakeste utviklingen med en nedgang på 1,3 prosent i samme periode.

– Oslo hadde det sterkeste fallet i boligprisene i april, og får den sterkeste oppgangen i mai. Spørsmålet er nå om boligprisene fortsatt vil utvikle seg like sterkt i tiden fremover eller om utviklingen i mai bare var en korrigering av det unormale fallet i boligprisene i mars og april, sier Lauridsen.

Direktøren i Eiendom Norge legger til at deres bekymring på lengre sikt er knyttet til nyboligmarkedet og den kraftige salgsnedgangen i kjølvannet av koronatiltakene.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.