Hvis arbeidsledigheten stiger samtidig som lavkonjunkturen kommer, kan prisfallet på svenske boliger bli på hele 30 prosent innen våren 2023.

Dette hevder den statlige boliglånsgiganten SBAB.

SBABs sjeføkonom Robert Boije spår at boligprisene vil nå bunnen våren 2023 – men da har banken kun tatt hensyn til renteøkninger og ikke en mulig økning i arbeidsledigheten, noe som virker stadig mer sannsynlig.

– Både vi och de andra stora prognosmakarna gör bedömningen att vi inte får någon jätteökning av arbetslösheten. Men skulle vi få det samtidigt som inflationen och räntorna ligger kvar på höga nivåer så skulle utvecklingen bli betydligt sämre än enligt vår prognos, sier Robert Boije til Dagens Industris DI-TV.

– Då skulle vi inte stanna vid ett boprisfall på dryga 20 procent.

Boije sier at man ikke kan utelukke et prisfall i boligmarkedet på 30 prosent, men understreker at dette ikke er SBABs hovedprognose.

Det er særlig prisene på eneboliger som faller, noe som forklares med de skyhøye strømprisene, som rammer eneboliger hardest siden slike hjem bruker langt mer strøm enn en liten leilighet.

I Norge falt boligprisene med 0,9 prosent i desember. For fjoråret som helhet steg prisene med 1,5, prosent, men 2023 vil by på kraftig nedgang, ifølge ekspertene.

Siden inflasjonen er såpass høy innebærer dette allikevel et verdifall på norske boliger i 2022.

DNB Markets og Nordea har uttalt at de venter at boligprisene skal falle ytterligere neste år som følge av høyere renter og stor usikkerhet i økonomien. Også Eiendom Norge venter en svak utvikling i tiden fremover.

– Vår prognose for 2023 er en svak utvikling boligprisene, spesielt i første halvår, som i sum gir en nedgang på 3,5 prosent ved utløp av året. Like fullt venter vi en oppgang i boligprisene i januar som normalt, men den såkalte januareffekten vil trolig bli svakere i år enn tidligere år, konkluderer Lauridsen. (NTB)

Nordea venter derimot en enda kraftigere nedgang i boligprisene, med fall på mellom 5 til 10 prosent fra dagens nivå, og begrunner dette med høy prisvekst og økte renter.

Ingen av de norske ekspertene nevner strømprisen spesifikt.

Les også:

Spår langvarig krise i det svenske boligmarkedet

 


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.