Høy inflasjon og stigende rente fører til at veksten i svensk økonomi stagnerer. Regjeringen senker prognosen for vekst i BNP fra 3,1 til 1,9 prosent.

Finansminister Mikael Damberg (S) var ikke spesielt optimistisk på vegne av den svenske økonomien da han presenterte Finansdepartementets siste beregninger i dag.

– Rysslands invasion av Ukraina har pressat upp priserna på energi och livsmedel runtom i världen och i Sverige. Hög inflation och stigande räntor väntas dämpa tillväxten under kommande år.

At inflasjonen startet lenge før krigen i Ukraina brøt ut ble som vanlig ignorert av politikere som nekter å ta ansvaret for konsekvensene av galskapen som er motivert av drømmen om et grønt skifte.

Samtidig er usikkerheten stor, og selv en prognose på kun 1,9 prosent vekst i BNP kan vise seg å være for optimistisk.

– Det är ett osäkert ekonomiskt läge, och vi kan vänta oss tuffare tider framöver. De höga priserna, inte minst på energi och livsmedel som drivs på av Rysslands krig, påverkar framför allt de som redan innan hade det ekonomiskt svårt. Därför är det viktigt att finanspolitiken stöttar hushåll med svag ekonomi.

De sårbare skal hjelpes, altså. Middelklassen får hele regningen. De som jobber, produserer og finansierer alt skal flås.

Kursene stuper på børsen i Stockholm, og kursene er nå tilbake på det samme nivået som før Covid-19, da verdien av de store selskapene ble pumpet opp gjennom massiv pengetrykking.

Resultatet av denna åtgärd, den historiskt höga inflationen, skapar nu en oro för drastiska räntehöjningar som får världens börser att falla.

Hittills i år är nedgången på svenska OMXSPI på knappt 30 procent.

Samtidig stanser byggingen av nye boliger opp, som følge av den generelle pessimismen i svensk økonomi, og særlig frykten for stigende rente og vedvarende høye priser på energi.

Förra året påbörjades cirka 71.500 bostäder vilket var en historiskt hög takt. I år räknar Boverket med att cirka 61.000 bostäder påbörjas, för att under 2023 falla till under 50.000 nya bostäder.

– Vi skulle behöva hålla en fortsatt hög takt i bostadsproduktionen. Det finns tyvärr mycket som talar för att underskottet på bostäder kommer att bestå under lång tid. Vi står inför en utmaning om vi ska lyckas nå en bostadsmarknad i bättre balans, sier Anders Sjelvgren, generaldirektør ved Boverket.

Boligmangelen er stor i nabolandet, og forverres årlig som følge av en ekstremt liberal innvandringspolitikk.

Sverige fylles opp av mennesker fra den tredje verden

I 2021 delte svenskene ut hele 89 354 nye statsborgerskap. De fleste kommer fra ikke-vestlige land, og få er i stand til å forsørge seg selv, selv etter mange års opphold i Sverige.

– En förväntad nedgång i bostadsbyggandet framöver, samtidigt som det stora behovet av nya bostäder består, tyder på att de stora utmaningar bostadsmarknaden har stått inför under lång tid riskerar att bestå även under lång tid framöver, sier Bengt J Eriksson, som er boligmarkedssanalytiker hos Boverket.

Regningen merkes på kroppen av pensjonister som ser sine pensjoner bli redusert, og av arbeidere som får sin lønn konfiskert og må forsøke å klare seg i en situasjon med skyhøy inflasjon og stigende renter.

Sjefsøkonomene Laura Hartman og Robert Boije fra svensk LO og banken SBAB diskuterer den alvorlige situasjonen i svensk økonomi nedenfor.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.