Riksbankshuset i Stockholm. Foto: Arild Vågen / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons.

Den svenske Riksbanken varslet tirsdag at den foretar en såkalt firedobbel økning og hever styringsrenten med 100 poeng eller 1 prosentpoeng. Det er en historisk høy økning, som gjør at den nye renten havner på 1,75 prosent – ​​allerede fra i morgen, onsdag.

Økningen i styringsrenten er et forsøk på å bremse den svenske inflasjonen, som florerer og steg til 9 prosent i august. Riksbankens hovedoppgave er å holde inflasjonen på rundt 2 prosent. Det skriver Riksbanken i sin pressemelding:

«Inflationen är för hög. Den urholkar hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi. Penningpolitiken behöver nu stramas åt mer för att föra inflationen tillbaka till målet. Direktionen har därför beslutat att höja styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 procent.»

Flertallet av analytikere hadde ventet en trippel økning i rentene, det vil si en økning på 0,75 poeng. Nå varslet i stedet Riksbanken en såkalt firedobbel økning, som betyr en økning på 0,25 prosentpoeng ganger fire. Den nye styringsrenten lander derfor på 1,75 prosent.

Det er den største økningen på nesten 30 år, siden 1993 da inflasjonsmålet ble innført og den svenske kronen ble satt fri.

Økningene vil ramme folk med boliglån, ikke minst de med fastrente som utløper om kort tid. Med en styringsrente på 1,75 prosent kan boliglånsrentene fort komme litt over 3 prosent i snitt, en stor forskjell fra begynnelsen av året, da gjennomsnittsrenten var 1,5 prosent.

Økningene i boliglånsrentene rammer husholdningenes privatøkonomi i en situasjon der de allerede er rammet av ekstremt høye strømpriser og høye matvarepriser.

Økonom Claes Hemberg har reagert på renteøkningen, og i et innlegg på Twitter skriver han:

«Höja räntan 1% gör svenskarnas största utgift bolånen 40% dyrare … över en natt. Dags för akut krispolitik.» I et annet innlegg påpeker Hemberg at en vanlig villaeier vil se kostnadene for boliglån øke med i gjennomsnitt 40.000 svenske kroner per år.

Riksbanken opplyser at den er klar over at stigende priser og høyere rentekostnader er «merkbare» både for husholdninger og bedrifter, og at mange husholdninger nå vil ha «betydelig» høyere levekostnader. Dette påvirker imidlertid ikke Riksbanken, som prioriterer å nå inflasjonsmålet.

«Prognosen indikerar att räntan kommer att höjas ytterligare det kommande halvåret. Osäkerheten kring inflationsutvecklingen är mycket stor och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet», skriver Riksbanken.

Flere økninger kommer til høsten. Riksbanken offentliggjør sin neste melding 24. november, og tilsynet opplyser at de tror at styringsrenten da heves til 1,9 prosent.

Om ett år, i september 2023, forventer Riksbanken at styringsrenten i gjennomsnitt vil ligge på 2,53 prosent og deretter holde seg nær de nivåene i to år. Først da kan den begynne å falle. Riksbanken spår at inflasjonen vil nå 11 prosent ved inngangen til neste år.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.