Inflasjonen var 7,2 prosent i mai. Dette er en økning fra april da inflasjonsraten landet på 6,4 prosent, og den høyeste økningen siden desember 1991 som da var 7,8 prosent, ifølge Statistiska centralbyrån (SCB).

– Uppgången är otroligt mycket högre än vad någon hade föreställt sig för ett halvår sedan. Nu är det priserna på mat som har stigit den senaste månaden, och matpriserna har alltså stigit med nästan 9 procent det senaste året. Det är såklart kännbart, sier Kristina Lagerström, SVTs finanskommentator.

Økende matvarepriser, spesielt på kjøtt, melk, egg og ost, har bidratt til inflasjonen. Strøm, klær, møbler, restaurantbesøk og hotellovernattinger er også blitt betydelig dyrere.

Kraftige renteøkninger venter

Inflasjonen risikerer blant annet å føre til kraftige renteøkninger og høyere boliglånsrenter. Riksbanken hevet i slutten av april styringsrenten fra 0 til 0,25 prosent. Om to uker ventes Riksbanken med ny rentemelding, og på grunn av inflasjon forventer flere svenske banker en såkalt dobbel økning både i juni og september, noe som betyr at Riksbanken hever styringsrenten med 0,5 prosent i ett jafs.

Den kraftige renteoppgangen skyldes at Riksbanken har feilvurdert den økonomiske utviklingen i landet sterkt, ifølge Lagerström. Men regjeringen regnet også feil. I budsjettproposisjonen som ble fremmet i september i fjor, ble inflasjonen for 2022 anslått til 1,5 prosent.

700 kroner nedsatt kjøpekraft – per person

Arturo Arques, privatøkonom i Swedbank, anslår at kjøpekraften vil reduseres med gjennomsnittlig 700 svenske kroner per måned per person og at enkelte grupper kan se betydelig økte kostnader. Å eie en bil har for eksempel blitt mellom 900 og 1.200 kroner dyrere hver måned.

– Vid en inflation på 4,5 procent tror vi att en tvåbarnsfamilj i villa kommer förlora ungefär 1.900 kronor i månaden. Stiger inflationen till 6 procent kommer de att förlora 2.800 kronor i månaden i försämrad köpkraft sier Arques til SVT.

Da Swedbank produserte eksemplene, valgte de et «worst case scenario» der inflasjonen var 6 prosent. Det nivået er dermed overskredet. For å takle de økte kostnadene, foreslår Arturo Arques at familier senker innetemperaturen, slutter å kjøre bil og planlegger matinnkjøpene.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


orlag.no/produkt/et-varslet-energisjokk/»>

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.