Prisen på både bensin og diesel er godt over to euro ved en bensinstasjon i Lille i Frankrike den 15. jun i 2022. Foto: Michel Spingler / AP / NTB.

Inflasjonen fortsetter å skyte i været i eurosonen. Produkter og tjenester er blitt 8,6 prosent dyrere de siste tolv månedene.

Krigen i Ukraina og energikrisen gjør at prisene stiger til værs. Inflasjonen ble på 8,6 prosent i juni, noe som er det høyeste nivået siden euroen ble innført.

Det viser statistikk fra Eurostat. Tallene baserer seg på prisene nå sammenlignet med samme måned for ett år siden.

Det er særlig energiprisene som drar inflasjonen opp, men også matprisene er blitt mye dyrere. Prisveksten for energi er på hele 41,9 prosent, mens matprisene har steget med 8,9 prosent.

De harmoniserte konsumprisindeksene (HICP) har økt overalt, men viser svært forskjellige inflasjonstall mellom eurosonens medlemsland. Tallene for juni er estimater. Grafikk: Eurostat.

Inflasjonen er dermed på et noe høyere nivå enn markedet ventet. Det var anslått at prisveksten ville bli på 8,5 prosent. Den skyhøye inflasjonen har ført til at europeiske land har tatt flere grep, blant annet ved å heve styringsrenta.

Den europeiske sentralbanken varslet tidligere i juni at den planlegger den første renteøkningen på elleve år. Økningen er ventet å bli på 0,5 prosentpoeng i juli. Den europeiske styringsrenta er på -0,5 prosent, noe som er en negativ rente.

I mai tok inflasjonstallet ekspertene på senga. Da var prisveksten på 8,1 prosent. I mars og april var tallet på 7,4 prosent.

Prisveksten får store konsekvenser for lommeboka til folk flest, men kan også føre til økt politisk uro. Flere har også advart mot at det på sikt kan gjøre folk skeptisk til å opprettholde sanksjonene mot Russland på grunn av angrepet på Ukraina.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.