Inflasjonen i eurosonen var på 10,7 prosent i oktober. Samtidig er den økonomiske veksten i EU minimal, kun 0,2 prosent i tredje kvartal. Resesjonen truer og rentene stiger.

Inflasjonen har aldri vært høyere i de 19 landene som bruker euro som valuta, ifølge Eurostat.

På forhånd var det ifølge estimater innhentet av Bloomberg ventet en oktober-inflasjon på 10,3 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Energiprisene har steget med 41,9 prosent. Men også prisen på mat, alkohol og tobakk har steget kraftig (13,1 prosent). EUs innbyggere blir fattigere, og rammes også med økte rentekostnader.

Tallene for oktober kommer kun dager etter nok en trippel renteheving fra Den europeiske sentralbanken (ECB).

De foreløpige tallene viser at det var Estland som hadde den kraftigste, årlige prisveksten i oktober, med en inflasjon på 22,4 prosent. Etter Estland fulgte Litauen og Latvia med en årlig prisvekst på henholdsvis 22 og 21,8 prosent i oktober.

ECB har hevet renten tre møter på rad, og ytterlige renteøkninger er varslet.

– Prisveksten er for høy og vil fortsette å være det i en forlenget periode fremover. De siste månedene har stigende energi- og matpriser og flaskehalser bidratt til et bredt prispress, skrev ECB etter fredagens rentebeslutning.

– Ifølge ECB er den beste måten å håndtere tilbudssidesjokket på å øke arbeidsledigheten og sende europeisk økonomi ut i en resesjon. Det kan bli en stor kamel å svelge for markedet. Prisøkninger på 20 prosent på mat, som har skjedd flere steder i eurosonen, gir et tydelig bilde på den tøffe vinteren som husholdningene står overfor, skriver SEB i en morgenrapport mandag.

EU må altså presses ut i arbeidsledighet og resesjon for å redde en økonomi som er rasert av utallige reguleringer knyttet til det grønne skiftet, som har ført til en energikrise etter nedleggingen av kjernekraft og behovet for gass fra et land vi nå beveger oss mot en krig mot.

Regjeringen i EU-landet Sverige spår resesjon neste år.

– Prognosen for svensk økonomi er dyster, og det finnes betydelig risiko for at utviklingen blir verre enn i hovedscenarioet, sier finansminister Elisabeth Svantesson i en pressemelding mandag.

Inflasjonen i Sverige er rapportert som rundt halvparten av gjennomsnittet i eurosonen. Men ikke alle anser at inflasjonstallene fra offentlig hold representerer virkeligheten.

Les også:

Svensk økonom sier middelklassen vil oppleve et «rent blodbad» i januar

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.