Inflasjonen fortsetter å stige, og var i oktober på 7,5 prosent. Men matvareprisene stiger hele 13,1 prosent. Kun én matvare har blitt billigere.

Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem tallene torsdag morgen.

Stavanger Aftenblad siterer Aftenposten E24, og som vanlig får krigen i Ukraina all skylden.

Krigen i Ukraina har økt energikostnadene kraftig. Dette slår ut i dyrere matproduksjon og dyrere transport av maten. I tillegg har prisene på flere råvarer i matproduksjonen steget, også dette blant annet på grunn av krigen.

Prisveksten på drivstoff er på hele 44 prosent for diesel og 28 prosent for bensin. Strømprisene har økt med 25 prosent,

Det bør nevnes at strømprisen allerede hadde steget kraftig for ett år siden, til tross for at krigen i Ukraina ennå ikke var en realitet.

Strømprisen når ny topp mandag: Over 2,20 kroner per kWh

SSB har sjekket 120 matvarer, og den eneste matvaren som sank i pris, var kokesjokolade, som har blitt 2,3 prosent billigere det siste året.

Samtidig frykter man at den høye inflasjonen vil presse renten opp. Norges Bank har hevet renten fra 0,0 prosent til 2,5 prosent på 14 måneder, i et land hvor gjelden blant husholdningene er svært høy. Og det kan bli langt verre.

SSB har beregnet at husholdningene i gjennomsnitt har 18.000 kroner mindre disponibelt på ett år. Det er altså vanlige folks tur å kjenne på fattigdom.

På kort tid har vi faktisk sett en dobling av familier som sier de sliter eller er «ille ute». Folks økonomi forverres raskere enn Sifo-forskerne noen gang har sett før. (E24)

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.