Foto: Peggy und Marco Lachmann-Anke, Pixabay

Finansministrene i eurolandene møtes i dag i Brussel for å diskutere årsaker og løsninger omkring den høye inflasjonen og utsiktene til resesjon. Det såkalte grønne skiftet er ikke nevnt som en faktor.

Inflasjonen i de 19 eurolandene nådde i oktober 10,7 prosent, det høyeste noensinne. En sterkt medvirkende årsak er prisen på energi, som har steget med hele 41,9 prosent det siste året, skriver NTB-DPA.

Den offisielle arbeidsledigheten var ved inngangen til oktober på 6,6 prosent, også det ny rekord, ettersom det aldri tidligere har vært færre ledige i eurolandene.

Presidenten i Den europeiske sentralbanken (ESB), Christine Lagarde, konstaterte nylig at risikoen for resesjon øker, og banken har de siste månedene gjennomført flere renteøkninger i håp om å kunne forhindre dette.

ESBs utlånsrente til bankene er nå 1,5 prosent, det høyeste siden 2009.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) anslo i sin september-rapport at økonomien i eurolandene neste år vil vokse med fattige 0,3 prosent, mens verdensøkonomien antas å vokse med 2,2 prosent.

Når finansministrene møtes i Brussel mandag, vil de blant annet få høre EU-kommisjonens vurdering av budsjettplanene for 2023, samt diskutere ulike hjelpetiltak.

Tirsdag får de følge av de åtte finansministrene fra EU-land som har valgt å stå utenfor euroen. Temaet blir da blant annet reformer i EUs budsjettregler, samt unionens økonomiske støtte til Ukraina. Også finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tar turen.

Mange vil stusse over at sammenhengen med det såkalte grønne skiftet overhodet ikke nevnes, til tross for at dette skiftet er en sentral årsak til de høye energiprisene.

Gjennom politisk styrt nedbygging av kull- og kjernekraft har sentrale EU-land selv skapt den energimangelen som gjør at prisene både på energi og det meste annet går til værs.

Les mer om dette blant annet her: 

Tysk økonomi mot stupet, kan ramme hele eurosonen

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.